Zware diabetespatiënt gebaat bij inwendige insulinepomp

Een inwendige pomp die insuline afgeeft in de buikholte blijkt een goed alternatief voor diabetespatiënten voor wie de standaardbehandeling - zelf insuline spuiten onder de huid - niet aanslaat. Zware diabetespatiënten die eerst nog gemiddeld 45 dagen per jaar in het ziekenhuis doorbrachten, deden dat met pomp minder dan één dag per jaar.

Rineke Voogt
Een diabetespatient met een insulinepomp. Beeld ANP
Een diabetespatient met een insulinepomp.Beeld ANP

Dit blijkt uit promotieonderzoek van Peter van Dijk, internist in opleiding bij het Isala Diabetescentrum in Zwolle. De positieve uitkomst biedt hoop voor zo'n duizend patiënten met zware diabetes type 1. Voor deze groep geldt dat het lichaam zelf geen insuline aanmaakt én dat hun lichaam slecht reageert op de standaardbehandeling, waarbij een onderhuidse injectie met een prik of pomp de insuline inbrengt.

Een op afstand bedienbare interne pomp, geplaatst onder de huid van de buik, kan voor hen uitkomst bieden: de insuline hoeft niet meer de hele bloedbaan rond, maar komt via de poort-ader vrijwel meteen bij de lever aan. 'Dat lijkt op de natuurlijke gang van zaken', zegt Van Dijk.

Gameboy

Van Dijk volgde bij zijn onderzoek 56 mensen die nu al met zo'n inwendige insulinepomp rondlopen. De patiënten bivakkeerden dankzij de pomp zo'n anderhalve maand per jaar minder in ziekenhuizen, al betekent dat niet dat zij kerngezond werden. Veel patiënten hadden nog steeds moeite met dagelijkse inspanningen als traplopen. 'Schade uit het verleden kun je met zo'n pomp niet goedmaken', zegt Van Dijk.

Gerrit Stam (58) deed mee aan Van Dijks onderzoek. Stam loopt al ruim twintig jaar rond met de pomp en zijn kwaliteit van leven is er enorm op vooruitgegaan. 'Een verschil van dag en nacht', zegt hij. Vier tot vijf keer per dag meet hij zijn glucosewaarden, en met een afstandsbediening, 'een soort gameboy', laat hij de pomp insuline toedienen. 'Het plaatsen van de pomp is natuurlijk een relatief grote ingreep', zegt Stam. 'Maar zonder pomp zijn er enorme ontregelingen in mijn lichaam. Voorheen bracht ik soms wel twee of drie maanden per jaar in het ziekenhuis door. In principe kan ik nu alles zelf regelen.'

Van de 85 duizend diabetes type 1-patiënten in Nederland zouden er in eerste instantie naar schatting zeker duizend baat hebben bij de pomp, zegt promotor en diabetesexpert Henk Bilo. Maar de Groningse hoogleraar wijst erop dat de inwendige pomp in de toekomst wellicht gecombineerd kan worden met een inwendige bloedsuikersensor, waardoor hij interessant wordt voor nog veel meer diabetespatiënten. 'Dat functioneert dan als een kunstmatige alvleesklier. In plaats van tot wel acht keer zouden patiënten nog maar één keer per dag hoeven prikken om het apparaatje te ijken. De rest gaat automatisch: het apparaat houdt intern de bloedsuiker op peil.'

Meer over