Zwaarlijvige hond? Verveelde kat? Daar is nu een app tegen

Ook Tarzan en Minoes worden -blaffend en miauwend - de 21ste eeuw ingetrokken. Huisdierentech is een van de nieuwe trends op de CES, de jaarlijkse handelsbeurs in Las Vegas waar bedrijven hun nieuwe consumentenelektronica voor het komende jaar laten zien.

CleverPet Beeld CleverPet
CleverPetBeeld CleverPet

De meest opmerkelijke noviteit is de CleverPet, door de bedenkers gepresenteerd als een spelcomputer voor honden. Deze hondenplaystation heeft drie knoppen, waarop een hond zijn poot of neus moet drukken als die oplichten. Als beloning rolt er een brokje uit de machine.

Om te 'winnen' hoeft de hond in het begin op slechts een knop te drukken, maar naar mate de tijd vordert worden de combinaties ingewikkelder. Er zijn andere games, waarbij de lampjes een voor een opflikkeren en de hond alleen een beloning krijgt als hij op het juiste moment op een brandende knop drukt.

In een andere modus kan het baasje de commando's 'rechts', 'links' of 'midden' inspreken die daarna via de ingebouwde spreker te horen te zijn. De hond moet dan op commando de juiste knop indrukken. De CleverPet staat via Wi-Fi in verbinding met een app op de smartphone, zodat de baasjes kunnen zien hoe de hond scoort. Volgens medeoprichter Dan Knudsen van CleverPet gaat de spelcomputer verveling tegen als de eigenaars van Tarzan van huis zijn. De machine helpt ook te voorkomen dat een hond te veel eet.

Knudsen onthulde dat de hondenplaystation eerst is getest op een... kat.

null Beeld CleverPet
Beeld CleverPet

Slim voeren

Overeten is er ook niet meer bij met de SmartBowl, een voederbak met ingebouwde weegschaal en verbinding met internet. Lampjes op de rand geven aan of het baasje de goede hoeveelheid brokjes in de bak doet.

De SmartBowl geeft via Wi-Fi door aan een app voor mobiele telefoons wanneer en hoeveel de kat of hond eet. Petnet weet van veel merken voer hoe die is samengesteld en kan vertellen of kat en hond wel gezond eten.

De app geeft een seintje als het voer in huis dreigt op te raken. Het weet immers dankzij de weegschaal precies hoeveel brokken er al zijn verstrekt. Met één druk op de knop is er een nieuwe zak te bestellen. Petnet levert bij elke bestelling een overzichtskaart af met details over de ingrediënten van het bestelde voer.

Videobellen

Nogal wat nieuwe producten spelen in op het schuldgevoel van honden- en katteneigenaars die veel van huis zijn. Er zijn op de beurs een dozijn webcams te vinden, uitgerust met microfoons en luidsprekers zodat baas en beest met elkaar kunnen converseren.

Een bijzondere variant is de Petcube, die een 'videogesprek' mogelijk maakt met het huisdier, maar ook is voorzien van een laserlampje dat een rood puntje op de vloer kan projecteren. Vooral katten vinden het (een poosje) leuk om proberen dat rode lichtje te vangen. De Petcube kan het laserlampje automatisch alle kanten opsturen, maar via internet (en een mobiele app) kan het baasje ook direct met zijn kat spelen.

Volgens het bedrijf achter Petcube voorkomt online contact met je huisdier dat die zich verveelt, onaangepast bedrag begint te vertonen of te veel eet. Volgens de Association for Pet Obesity Prevention in de VS lijdt 54 procent van de katten aan overgewicht.

Petcube begint in de lente een abonnementsdienst voor het opslaan van automatisch gemaakte video-opnamen, voor 10 of 30 dagen.

Kat speelt met laserlampje. Beeld Petcube
Kat speelt met laserlampje.Beeld Petcube

Trackers

Het wemelt in Las Vegas ook van trackers, die meten hoeveel stappen Minoes en Tarzan op een dag zetten. De Bowtie (vlinderdas) van het bedrijf WonderWoof is voor honden uitgevoerd in de vorm van een botje.

Het strikje van WonderWoof. Beeld WonderWoof
Het strikje van WonderWoof.Beeld WonderWoof
Meer over