Zuid-Afrikaanse volksdichter blijkt bankrover

Een van Zuid-Afrika's bekendste kunstenaars, de volksdichter Mzwakhe Mbuli, is maandag schuldig bevonden aan bankroof. Mbuli, die optrad bij de inauguratie van Nelson Mandela tot president, kan tien tot vijftien jaar gevangenis krijgen....

De dichter hoorde het vonnis zwijgend aan, terwijl veel van zijn fans in tranen uitbarstten. 'Ik geef niet op', zei hij na afloop van de zitting. 'Rechtvaardigheid in Zuid-Afrika kan niet zijn gebaseerd op leugens, speculatie en samenzwering.'

De 38-jarige Mbuli en twee van zijn lijfwachten werden verdacht van een overval op een bank in Pretoria. De buit bedroeg vijfduizend gulden. Het drietal werd vrijwel direct aangehouden. In hun auto werden wapens en het grootste deel van het geld gevonden.

Mbuli zegt dat hij in de val is gelokt omdat hij te veel wist van een drugssmokkelaffaire waarbij hoge regeringsfunctionarissen waren betrokken. De rechter deed dat verhaal af als pure fantasie.

In Zuid-Afrika heeft de zaak veel aandacht getrokken. Mbuli kreeg de steun van Winnie Madikizela-Mandela en van de mensenrechtenactiviste Helen Suzman. Vice-president Thabo Mbeki bezocht hem in de gevangenis.

Meer over