'Zolang jij doet alsof je veel betaalt, doe ik alsof ik hard werk'

De belevenissen van een youngtimerverkoper. Deze week: de autopoetser.

null Beeld anp
Beeld anp

Poetsen is géén werk. Onder het motto 'de juiste vent op de juiste plek' leek het mij het verstandigst om dit maar uit te besteden. Rutger-Jan bleek die taak op zich te willen nemen.

RJ is een studentikoze, charismatische twintiger. Een tikje overdressed en met het vocabulaire van een doorgewinterd politicus. Wars van hiërarchische patronen schopt hij liever dan dat hij likt. Daar zou ik vast een fijne poetser aan krijgen. Sinds enkele maanden traineerde, frustreerde en ontwrichtte hij de complete werkvloer bij een Peugeotdealer voor de lieve somma van 36 euro per werkdag. 'Dat verdubbel ik' bleek voldoende om RJ over de streep te trekken. 'Maar dan ronden we het af op 50 euro', was zijn eindoordeel in onze keiharde onderhandelingen. We hadden een basis geschapen.

Gezelligheidsdier

Ik sprak met RJ af dat we op zaterdag om 12 uur zouden beginnen, hetgeen in dank werd aanvaard. RJ neemt meer alcoholhoudend vocht tot zich dan een 12-cilinder op topsnelheid aan benzine en dan is vroeg je bed uit een straf.

12.45 uur was de koffie op en werden er broodjes gehaald. Met het oog op mogelijke klanten bleef ik en haalde RJ vier keer halfom en, als we er zin in hadden, warm vlees met pindasaus. Dan is het al snel 14 uur en kon er gepoetst worden.

Nu is RJ een gezelligheidsdier pur sang dus eenieder die de showroom betrad, werd onmiddellijk op een geanimeerd gesprek getrakteerd. RJ bezit niet alleen een enorme woordenschat, maar hij heeft ook een gedegen kennis van automobielen. Tot in het minuscule werden de tentoongestelde auto's met de klant doorgesproken en eenieder raakte al snel onder de indruk van RJ en zijn passie voor auto's.

Matige poetsprestaties

Na enkele maanden stelde ik vast dat de poetskosten de pan uit rezen. RJ kwam per zaterdag op een gemiddelde van een halve auto. Dat was niet de bedoeling van het verhaal en dus volgde een gesprek waarin ik aangaf dat ik de poetsprestaties afgezet tegen de vorstelijke geldelijke beloning wat magertjes vond. RJ pareerde op onnavolgbare wijze: 'Ach, zolang jij doet alsof je me veel betaalt, blijf ik nét doen alsof ik hard werk.' Maar het is een goeie vent, dat wel.

Reageren? blik@volkskrant.nl

Meer over