Maakbare wereldStrandpolder

Zo maakt u een strandpolder

Rolf Hut

Strandpolder

Maakbaren op het strand, Rolf Hut maakt een polder. Beeld Rolf Hut
Maakbaren op het strand, Rolf Hut maakt een polder.Beeld Rolf Hut

Mooi hoor, zo’n strand met dat verre uitzicht en het rustgevende water. Ik heb er echter één probleem mee. Je staat per definitie boven zeeniveau. Als kind uit de polder ben ik opgegroeid onder NAP. Haal mij uit de polder en mijn oren gaan suizen van het drukverschil.

null Beeld Rolf Hut
Beeld Rolf Hut

Het klinkt als een paradox: onder zeeniveau aan zee. Maar volgens mij kan het. Polders bestaan in essentie uit drie onderdelen. De polder zelf: de kuil, de plas of het meer waar je land van wil maken. Dan de boezem: een kanaal waarmee je het water uit de polder naar de zee brengt. Ten slotte een gemaal dat het water uit de polder naar de boezem pompt.

null Beeld Rolf Hut
Beeld Rolf Hut

In de praktijk van het Nederlandse watersysteem wordt het al snel complex met sloten waardoor het water door de polder naar het gemaal stroomt en met boezemgemalen die het water uit de boezem naar zee pompen. Op het strand hoeft het niet zo complex.

null Beeld Rolf Hut
Beeld Rolf Hut

Ergens tussen vloed en eb begin ik een kuil van 2 meter lang bij 2meter breed en 40 centimeter diep te graven. Al tijdens het graven loopt de kuil vol met grondwater. Dit water komt uit de grond omhoog: kwel. Ook in grote Nederlandse polders is kwel een bekend fenomeen. De Haarlemmermeer ligt zo’n 5 meter onder zeeniveau en dus drukt het grondwater met 5 meter waterdruk omhoog. Dat het er niet uitspuit ligt aan de laag dikke klei in de grond van de polder die het water moeilijk doorlaat. Op het strand heb ik niet het voordeel van klei. Op het strand ligt goed doorlatend zand. Ik zal continu moeten pompen.

null Beeld Rolf Hut
Beeld Rolf Hut

Als gemaal kies ik een Bilge-pomp. Deze pompjes worden gebruikt om bootjes droog te houden en werken op 12 volt, de elektrische spanning die van een buitenboordmotor, maar ook van een auto-accu komt. Ik heb geen auto en geen auto-accu, maar als maker heb ik wel een accu-boor. Op de 14 volt van mijn booraccu doet de pomp het ook prima. Ik sluit de boor direct aan op de accu met wat knijpers en geniet als het water uit mijn polder begint te stromen.

null Beeld Rolf Hut
Beeld Rolf Hut

Snel leg ik het laatste deel aan: de boezem. Normaal is dat een ringvaart rond de hele polder maar hier volstaat een recht kanaal direct naar zee. Het droogleggen van de Haarlemmermeer duurde vier jaar. Mijn poldertje gaat wat sneller. Na dertig minuten kan ik mijn strandstoel in mijn polder neerzetten. Eindelijk rustig genieten aan zee, onder zeeniveau.

Voor dit project is advies ingewonnen bij docent polders Olivier Hoes van de TU Delft en bij Yvonne Smit, promovenda zandtransport op het strand aan de Universiteit Utrecht.

Meer over