Zeg maar

Het NOS Journaal maakte ons getuige van de de persconferentie van procureur-generaal Harm Brouwer, die excuses aanbood aan alle niet correct behandelde betrokkenen in de zaak-Nienke....

Wat een wonderlijk stopwoord is dat 'zeg maar`. Bedoelde Brouwer door het in de mond te nemen dat hij zo gauw niet op de juiste woorden kon komen, dus dat hij, wachtend tot de passende woorden hem te binnen zouden schieten, zolang zijn toevlucht nam tot noodwoorden?

Dat hij niet helemaal achter het voorkomen van fouten` stond, maar dat hij even niets beters wist en dat dit vooralsnog wel aardig in de richting kwam? Nee, dat was het niet, want hij kwam niet terug op wat hij had gezegd. Wij moesten het doen met zijn zeg-maar-woorden.

Zoiets veroorzaakt een onprettige nasmaak. Als toehoorder blijf je achter met het gevoel dat iemand geprobeerd heeft je iets aan te smeren, je heeft afgescheept met inferieure woorden, met woorden die minder gewicht in de schaal leggen dan de woorden die de spreker eigenlijk voornemens was te gebruiken. Het is alsof je doffe tweedehandswoorden krijgt waar je had gevraagd om glanzende nieuwe.

Uit een telefoongesprek: Dus zo`n sim-only is de goedkoopste variant, zeg maar?` Dat zijn toch mooie woorden: goedkoopste variant. Aan duidelijkheid laten ze niets te wensen over, er valt niets op af te dingen en toch die spreektwijfel.

Aansluitend aan het Journaal deed de presentator van Netwerk een mededeling die duidelijk maakte dat Brouwer wel andere dingen aan zijn hoofd had: Topman Brouwer begon met het aantrekken van een zwaar boetekleed.`

Bas van Kleef

Meer over