Young Urban Nerd schathemeltjerijk dankzij Internet

Wees een man, verzin een Internetbedrijf, breng het naar de beurs en rijkdom volgt. Het is een simpel recept, al vele malen beproefd....

Van de toptien hebben negen een bedrijf opgericht dat via het Internet zaken doet. De rijkste van hen is de 35-jarige Jeff Bezos, die met zijn boeken-, video- en cd-handel en veilinghuis Amazon.com 5,7 miljard dollar (11,7 miljard gulden) heeft vergaard. Winst maakt zijn bedrijf nog niet, maar dat kan beleggers niet deren. De beurswaarde van Amazon.com is al vele malen groter dan die van de gerenommeerde Amerikaanse boekhandel Barnes & Noble.

Toch moeten de Internetters de eerste plaats aan zich laten voorbijgaan. De 34-jarige Michael Dell, mislukt op het college, sprokkelde tot dusver een kapitaaltje bijeen van liefst 21,5 miljard dollar (45 miljard gulden). Hij is de oprichter van het computermerk Dell, dat in enkele jaren met lage prijzen en een snel en uniek distributiesysteem concurrenten schrik heeft aangejaagd. Wel doet Dell nu veel zaken via Internet.

Jonge vrouwen hebben de miljarden nog niet binnengehaald. Geen enkele dame prijkt op de lijst van Forbes. Zou Meg Whitman, topvrouw van het Internetveilinghuis eBay, twee jaar jonger zijn geweest, dan had zij een vijftiende plek veroverd met 699 miljoen dollar. Zij moet echter wel twee mannen voor laten gaan die eBay hebben opgericht. Pierre Omidyar en Jeff Skoll hebben met hun verzinsel respectievelijk een vermogen van 3,7 en 1,35 miljard dollar vergaard.

De buitenbeentjes in de ranglijst zijn rapper Master P (Percy Miller) en de voormalige basketballer Michael Jordan. Zij verdienden geen cent via het Internet en moeten het daarom doen met 'bescheiden' kapitaaltjes van 361 miljoen dollar en 357 miljoen dollar. Zij nemen daarmee de 28ste en 29ste plek in.

De man die in één adem met computers en het Internet wordt genoemd, komt op de ranglijst niet voor. Bill Gates, oprichter van de softwarefabrikant Microsoft, zou met een vermogen van 90 miljard dollar met gemak Michael Dell hebben verdrongen van de eerste plaats. Maar hij is inmiddels de veertig al gepasseerd. Echt jong kan ook Dell met zijn 34 jaar niet worden genoemd. Hij draait het liefst platen van de Rolling Stones en The Doors.

Meer over