Woordenlijst wedstrijd 63 en 64 (voor bij de televisie)

Bondscoach van Kroatië (62). Goed bevriend met president Tudjman. Driftig. Kettingroker...

Adriaanse, Co

Kandidaat-bondscoach, onder meer.

Blazevic, Miroslav

Boer, Frank de

Verdediger (28). Wil het komend seizoen voor Barcelona spelen. Zie verder Boer, Ronald de.

Boer, Ronald de

Middenvelder (28). Wil het komend seizoen voor Arsenal spelen. Gelijk heeft hij. Begint hekel aan Ajax te krijgen, aan penningmeester Van Os met name. Laat niet met zich sollen. Professional, in alle opzichten.

Denilson

Prachtige, veel te weinig ingezette Braziliaanse aanvaller (20). Duurste voetballer ter wereld. Betis Sevilla betaalde voor hem 76 miljoen gulden, de prijs van een Boeing 737.

Equipe, L'

Franse sportkrant die donderdag bondscoach Jacquet excuses aanbood. L'Equipe schreef de afgelopen maanden kritisch over Jacquet en kreeg na de halve finale van Frankrijk tegen Kroatië plotseling berouw. Wat een slappelingen.

Gaal, Louis van

Trainer van Barcelona. Zei nog niks over Oranje, als enige Nederlandse trainer. Heeft kennelijk nog steeds niet in de gaten dat hij zichzelf, door al die Nederlanders en Brazilianen aan te trekken, volkomen ongeloofwaardig maakt. Zó kan iedereen de Champions League winnen. Kandidaat-bondscoach.

Gerucht

Zie de rubriek 'En Route' op een van de volgende pagina's.

Herrijzenis, wonderbaarlijke

1. Staelens (versus Kluivert, Nederland - België).

2. Bilic (versus Blanc, Frankrijk - Kroatië).

3. Van der Sar (versus Ortega, Nederland-Argentinië).

Hiddink, Guus

Bondscoach van Nederland (51). Zeven (was: zes-plus). Moeite met improviseren tijdens wedstrijden. Nieuwe trainer van Real Madrid waar hij, interessant genoeg, wordt herenigd met Clarence Seedorf.

Jacquet, Aimé

Bondscoach van Frankrijk. Verder weinig over bekend, behalve dat de samensteller van de rubriek 't Wereldje in Voetbal International twaalf maal per jaar kinderachtige grappen over zijn achternaam maakt.

Jansen, Wim

Kandidaat-bondscoach. Zie ook: Gaal, Louis van en Adriaanse, Co.

Kohler, Jürgen

Duitse verdediger. Deed de leukste uitspraak van het toernooi, na Duitsland-Kroatië (0-3): 'Waarom worden wij Duitsers altijd gestraft?'

Kostuums

De Franse spelers willen mannen met kostuums en stropdassen uit de stadions weren. Zulke mannen maken namelijk geen lawaai. Tijdens de wedstrijd tegen Kroatië was het doodstil in het Stade de France.

Deschamps: 'Er zitten veel te veel opgedirkte mensen met pakken en stropdassen in de stadions. Onze echte fans staan buiten.'

Leboeuf: 'Buiten het stadion moeten bordjes worden opgehangen met de tekst ''Pakken niet Toegestaan''. Het is een belediging voor het voetbal.'

Hulde!

Kroatië

Hoofdstad: Zagreb. Inwoners: 4,5 miljoen. De voetballers worden de Brazilianen van Europa genoemd, door de Kroaten zelf vanzelfsprekend. Grappige shirts.

Os, Arie van

Penningmeester van Ajax. Koppelde het lot van Ronald de Boer aan dat van Frank de Boer. Maakte derhalve misbruik van familiebanden. Niet netjes.

Princes, Parc des

Ook wel: Prinsenpark. Stadion in Parijs waar vanavond Kroatië - Nederland wordt gespeeld. Oranje speelde er eerder in 1985 toen Platini zowel Van Breukelen als Krol in de luren legde (2-0), en vorig jaar toen Seedorf van interim-coach Jan Rab op zijn kop kreeg (2-1).

Rab, Jan

?

Ronaldo

Over hem is nu wel genoeg gezegd en geschreven.

Seedorf, Clarence

Nederlandse voetballer (22) van Real Madrid. Toekomstige aanvoerder en record-international. Kan veel, maar niet alles. Botste alleen niet met Hiddink omdat hij steeds op tijd tot tien telde. Is een van de twee topvoetballers wiens vader, Johan, regelmatig wordt geïnterviewd. De andere is Youri Mulder wiens vader altijd wordt geïnterviewd.

Troostfinale

Wedstrijd zonder aanzien. Troost bestaat niet, na het verliezen van een halve finale.

Zagallo, Mario

Bondscoach van Brazilië (67). Draagt graag, en altijd, een trainingspak. Kreeg dinsdag, na de wedstrijd tegen Nederland, in de perszaal applaus van de Braziliaanse journalisten. Was al vier maal eerder wereldkampioen. Zou Denilson eens wat vaker moeten opstellen. Aardige kerel, waardeloze coach.

Paul Onkenhout

Meer over