Woede en angst door vogelgriep in Turkije

De angst voor verdere verspreiding van het vogelgriepvirus neemt toe in Turkije, nu in het oosten van het land een derde kind uit hetzelfde gezin is overleden aan de ziekte....

APAFP en Reuters

In het ziekenhuis in Dogubayazit waar vrijdag het 11-jarige meisje overleed, zijn 26 patiënten opgenomen met soortgelijke verschijnselen. Drie van hen waren er vrijdag ernstig aan toe.

Ook in Diyarbakir, honderden kilometers ten zuidwesten van Dogubayazit, worden zes mensen getest op vogelgriep.

Bij de twee eerste sterfgevallen betreft het de dodelijke variant H5N1, zo werd vrijdag bekend. Nader onderzoek moet uitwijzen of er sprake was van mens-op-mensbesmetting.

Vermoedelijk hebben de kinderen de vogelgriep opgelopen toen ze speelden met zieke kippen, aldus een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie. In Dogubayazit is grote onrust ontstaan. Rijen dik stonden ze vrijdag voor het ziekenhuis. ‘Turkije in shock’, schreef de krant Hürriyet donderdag.

De overheid heeft een quarantaine van de omgeving afgekondigd en is bezig het pluimvee te ruimen. Woensdag werd bekend dat het eerste sterfgeval op zaterdag vogelgriep was. Daarvoor had het ministerie van Gezondheidszorg die mogelijkheid uitgesloten.

Volgens de Turkse pers zijn er als gevolg daarvan veel te laat maatregelen genomen. ‘Turkije heeft dagen verloren’, schreef Hürriyet vrijdag. En: ‘Wie gaat de verantwoordelijkheid nemen?’

‘Het publiek is bedrogen’, zei Deniz Baykal, de leider van de oppositiepartij CHP.

Meer over