WHO verklaart Sierra Leone ebolavrij

Het ebolavirus is uit Sierra Leone verdwenen. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zaterdag geconcludeerd. Wel blijft het land nog negentig dagen onder verscherpt toezicht.

Het ebolavirus is uit Sierra Leone verdwenen. Beeld afp
Het ebolavirus is uit Sierra Leone verdwenen.Beeld afp

De termijn van 42 dagen, dubbel de incubatietijd van het uiterst dodelijke virus die de WHO hanteert voor een land ebolavrij wordt verklaart, is volgens de VN-organisatie verstreken zonder dat er een nieuwe besmetting is geconstateerd. De laatste ebolapatiënt in Sierra Leone werd op 25 september uit het ziekenhuis ontslagen.

De ebola-uitbraak in West-Afrika heeft in Sierra Leone aan bijna vierduizend mensen het leven gekost. Falend leiderschap, onvoldoende medicamenten en bureaucratische rivaliteiten zorgden ervoor dat het virus nog feller om zich heen kon grijpen. Ook de WHO moest kritiek incasseren, omdat de organisatie te traag en ontoereikend zou hebben ingegrepen.

De uitbraak is nog niet bedwongen. De afgelopen drie weken is van drie mensen in buurland Guinee vastgesteld dat zij het ebolavirus onder de leden hebben.

Hoe is het toch met ebola?

De ebola-uitbraak in Afrika beheerste maandenlang het nieuws. De crisis lijkt bezworen, maar is het gevaar geweken? Betrokkenen kijken terug en vooruit (+).

Sierra Leone is ebola-vrij verklaard. Maar het virus heeft het land slechts op papier verlaten, schrijft tropenarts Jacob Van Der Ende.

Herdenking

In Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, werd vannacht alvast stilgestaan bij de verdwijning van het dodelijke virus uit het land. Duizenden mensen verzamelden zich in het centrum voor een herdenking van de omgekomen gezondheidswerkers. Zij stierven vooral door een gebrek aan beschermende uitrusting en adequate training.

De eerste overlevende van het virus in het land, Victoria Yillia, woonde de wake bij. In een toespraak zei ze blij te zijn 'dat deze ziekte die mij bijna het leven kostte eindelijk ten einde is'.

Meer over