WHO bevestigt twee ebolabesmettingen in Congo

Zeker twee mensen hebben ebola opgelopen in Congo. Dit bevestigt de wereldgezondheidsorganisatie WHO na laboratoriumtests. De WHO probeert de circa 125 mensen waarmee de ebolapatiënten in contact zijn gekomen te traceren. De uitbraak vindt plaats in de provincie Bas-Uele, in een afgelegen gebied in het noordoosten van Congo.

Archieffoto: een hulpverlener in Guinee in 2015. Beeld afp
Archieffoto: een hulpverlener in Guinee in 2015.Beeld afp

'Omdat het zo afgelegen ligt, hoeven we ons nu nog geen grote zorgen te maken', zegt Bram Goorhuis, internist en expert tropische ziekten bij het AMC. 'Door bijtijds maatregelen te nemen, zoals quarantaine en goede hygiëne, kunnen we verdere verspreiding voorkomen.'

Bij de laatste uitbraak van ebola in Afrika kwamen ruim elfduizend mensen om. De epidemie begon destijds in 2014 en pas in januari 2016 werd het laatste land vrij van ebola verklaard. De WHO kreeg toen het verwijt te laat te hebben ingegrepen. Goorhuis: 'Een extra reden waarom ze er nu bovenop zullen zitten.'

Ebola, vernoemd naar de gelijknamige Congolese rivier, is een virus dat zich verspreidt via lichaamssappen. Ongeveer de helft van de besmette mensen overlijdt. De laatste jaren boeken wetenschappers successen met vaccins. Zo hield de WHO een proef met 11.841 mensen in Guinea, waarbij circa de helft het vaccin rVSV-ZEBOV kreeg. Van de gevaccineerden kreeg niemand ebola, bij de controlegroep waren dat er 23.

De Democratische Republiek Congo (DRC) dreigt de presidentsverkiezingen eind dit jaar opnieuw uit te stellen. Naar verwachting is dit olie op het vuur van de bevolking die al woedend is over de manier waarop de huidige president Joseph Kabila zich aan de macht vastklampt terwijl het land economisch wegzakt en etnische milities in toenemende mate de dienst uitmaken buiten de hoofdstad Kinshasa.

Meer over