Welke speaker is beter: de Sonos Play:5 of de Zeppelin Wireless?

Goed geluid mag wat kosten. De B&W Zeppelin Wireless en de Sonos Play:5 zijn niet goedkoop. Zijn ze goed? En welke van de twee moet je hebben?

null Beeld .
Beeld .

De bestaande Play:5 van Sonos was geen slechte luidspreker, integendeel. Maar de ontwikkelingen op het gebied van draadloze speakers gaan snel, en de Play:5 stamt al uit 2009 - in termen van draadloze muziekspelers liepen er toen nog dinosauriërs op aarde. Geen wonder dat het apparaat in geluidskwaliteit achterloopt op de rest.

Tijd voor een nieuw vlaggenschip dus.

Vanaf eind november is de nieuwe Play:5 te koop, en de speaker is volledig opnieuw vormgegeven. Het eerste wat opvalt is de diepere policarbonaat behuizing met een keramische 'look'. De kast (verkrijgbaar in wit en zwart) biedt plaats aan zes speakers; drie voor de lage en middentonen en drie voor de hoge. De grotere behuizing moet leiden tot een voller geluid.

De afwerking van de Play:5 is mooi. De zestigduizend (niet nageteld) gaatjes in de grille aan de voorzijde zijn met een computergestuurde werktuigbank geboord. Ze zijn dus niet gestanst, omdat geboorde gaatjes de vloeiende vorm van de grille beter volgen, zegt Sonos. De elektriciteitskabels zijn pvc-vrij en alleen al aan de aansluiting op de speaker is te zien met hoe veel zorg Sonos zijn producten heeft gemaakt.

Sonos Play:5 met TruePlay

Prijs: 579 euro
Geluidskwaliteit: ****
Gebruiksgemak: *****
Schaalbaarheid ****

null Beeld .
Beeld .

Een of twee

De Play:5 kan zowel horizontaal worden neergelegd, als rechtop gezet. Zet je hem rechtop samen met een tweede Play:5, dan verzorgt de linker automatisch het linkerkanaal en de rechter speaker de rechterzijde, waardoor een breder geluidsspectrum ontstaat. En hé, het Sonos-logo blijkt ook op zijn kop leesbaar, ontdekte de gadgetdesk nu pas. Ligt de speaker horizontaal, dan verzorgt hij het stereobeeld in zijn eentje. Accelerometers voelen hoe de zaak erbij hangt.

Dan het belangrijkste: de geluidskwaliteit. Sonos kent sinds vandaag een nieuwe truc: TruePlay. Trueplay helpt gebruikers de maximale geluidskwaliteit uit hun systeem te krijgen. Speakers staan zelden op de plaats in huis waar ze moeten staan, tegen de achterwand in de keuken onder de keukenkastjes, of één op tafel en de andere op de grond naast de tv.

Sjamaandans

Daardoor ontstaan ongewenste resonanties, of worden bepaalde frequenties onvoldoende of juist versterkt doorgegeven. Doordat de ontwikkelaars precies weten hoe hun speakers alle geluidsfrequenties zouden moeten weergeven, kunnen ze deze informatie als referentie gebruiken om te zien hoe een speaker in een bepaalde omgeving presteert. Doordat in elk apparaat zogenoemde Digital Signal Processors (dsp) zitten die het digitale signaal omzetten naar een analoog, kunnen de dsp's zo worden aangepast dat ze bepaalde frequenties versterken of juist afvlakken, zodat het eindresultaat zo natuurgetrouw mogelijk is. Een automatische equalizer dus.

Om te kunnen bepalen hoe een speaker in een bepaalde omgeving presteert, wordt de hulp ingeroepen van de iPhone. Bij de installatie wordt de gebruiker gevraagd in een soort sjamaanachtige dans met zijn smartphone door de kamer te wandelen, de smartphone telkens omhoog en omlaag bewegend. Tegelijkertijd klinkt uit de speaker een Space Invader-achtig geluid waarin alle frequenties voorkomen. Het signaal dat de telefoon opvangt, wordt vergeleken met het referentiesignaal. Vervolgens worden de dsp's zo geherprogrammeerd dat geconstateerde afwijkingen zo goed mogelijk worden gecorrigeerd.

Behalve het dansje hoef je als gebruiker niets te doen, en het resultaat is soms verbluffend. Zet de speaker in de wasbak, zelfs dan klinkt hij nog goed nadat Trueplay zijn ding heeft gedaan. Helaas werkt Trueplay alleen onder iOS, omdat Androidtelefoons allemaal andere microfoons gebruiken, waardoor het refenrtiesignaal niet goed vergelijkbaar is. Gaan ze aan werken, zeggen ze bij Sonos. De nieuwe Play:5 heeft al een ingebouwde microfoon waarmee het apparaat zijn eigen metingen kan doen, maar die staat voorlopig nog uitgeschakeld.

Nogmaals: hoe klinkt het?

Verbluffend veel beter dan zijn voorganger, met name in het laag, dat diep en strak is. Zelfs in zijn eentje weet deze speaker een redelijk stereobeeld te creëren, dat overigens sterk verbetert als er een tweede Play:5 naast wordt gezet.

Het enige minpunt vinden we de nadrukkelijke bas. Het is ongelooflijk wat de ingenieurs uit dit kleine speakertje weten te persen, maar soms lijkt het alsof ze er iets te fier op zijn, want het laag overheerst. Ook in het totale klankbeeld legt de Play:5 het af tegen de nieuwe Zeppelin Wireless van Bowers & Wilkins, die neutraler en rijker is.

We vermoeden (niet geprobeerd) dat de toevoeging van een Sub (een lagetonenluidspreker van Sonos) de geluidskwaliteit verder zal verbeteren, omdat de relatief kleine speaker dan minder hoeft te zwoegen op het laag. Bij de oude Play:5 en Play:3 leidde de toevoeging van een Sub tot veel beter geluid. Gaan we nog proberen.

Conclusie

De nieuwe Play:5 is zeer goed en zeker de toevoeging van TruePlay maakt de geluidskwaliteit onder bijna alle omstandigheden optimaal. De speaker is mooi gemaakt en kan in zijn eentje een woonkamer vullen. Gebruiksgemak en de mogelijkheden om muziekdiensten toe te voegen zijn groot. Goed is bijvoorbeeld dat de Sonos app automatisch alle beschikbare muziekbronnen doorzoekt, en de resultaten overzichtelijk toont.

Te prijzen valt ook de schaalbaarheid van het systeem. Wie met een kleine, goedkopere speaker begint, kan in de loop van de jaren langzaam een compleet muzieksysteem voor in huis aanleggen. Dat kwaliteit zijn prijs heeft, bewijs Sonos ook weer met de nieuwe Play:5.

Zeppelin Wireless

De afgelopen dagen hebben we ook de nieuwe Zeppelin geprobeerd. Hoewel de basisvorm vrijwel ongewijzigd is (de nieuwe is iets groter), is zijn alle onderdelen van de bijna tien jaar oude Zeppelin opnieuw ontwikkeld. Nieuwe speakers, nieuwe dsp, een 50 procent steviger behuizing. We vroegen ons af of het nog veel beter kon, want de oude Zeppelin had al een indrukwekkende geluidskwaliteit.

Doordat de chromen arm ontbreekt waarin voorheen de iPhone gestoken moest worden, komt de sigaarvorm nog beter uit de verf en staat het apparaat garant voor (doorgaans positieve) opmerkingen van bezoek aan huis.

Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless, draadloze muziekspeler

Prijs: 699 euro
Geluidskwaliteit: *****
Gebruiksgemak: ****
Schaalbaarheid: n.v.t.
bowers-wilkins.nl

null Beeld .
Beeld .

Extra punch

In de Zeppelin zitten vijf speakers met elk hun eigen versterker. B&W plaatste aan het uiteinde twee hogetonenunits, daarnaast twee speakers voor de middentonen en in het midden een lagetonenluidspreker van 6,5 inch met volgens maker B&W een extra lange slag, zodat meer lucht verplaatst kan worden, waardoor hij meer punch moet krijgen.

Dat vorm niet boven vent gaat, blijkt uit de eerste luistertest. De Zeppelin Wireless klinkt spectaculair. Alles klopt: het geluid is neutraal, de detaillering enorm, het stereobeeld breed. De bas is krachtig, maar niet volgevreten, en met name het middengebied (zang) van de frequenties is natuurlijk en vol. Een ruime woonkamer wordt moeiteloos gevuld. Dit is zonder twijfel de beste draadloze muziekspeler die de gadgetdesk ooit hoorde.

Ook Android

Doordat hij naast wifi nu ook Bluetooth aptX heeft, kunnen Androidbezitters eindelijk hun muziek ook via de Zeppelin afspelen. Naast Apples AirPlay ondersteunt de Zeppelin ook Spotify Direct. De prijs is fors, maar staat in verhouding tot de prestaties. De installatie is een eitje, binnen vijf minuten is de Zeppelin verbonden.

Minpunten zijn de beperkte bedieningsmogelijkheden op het apparaat zelf (volume en play/pauze) en de beperkte schaalbaarheid. Anders dan bij Sonos kunnen geen twee Zeppelins aan elkaar worden geknoopt voor een breder stereobeeld. Het zijn details. De Zeppelin is in zijn eentje zo goed als volmaakt.

Meer over