Weermenstaal

Het verkeerde gebruik van het woord over door 'alle weermensen van het NOS Journaal' bezorgt lezer R.v.G. 'een permanente irritatie'....

Marjon de Hond kondigde volgens lezer H.V. de 'metrologische'lente aan en T.B. hoorde Marco Verhoeff uitleggen dat de'asteorologische' lente pas rond 21 maart begint. Liever echterhoudt de weermens het laagdrempelig. Behalve H.V. wijst ook D.L.op de typisch weermenstalige constructies met die, dat, dan endaar. G.H. schuift Gerrit Hiemstra de schuld in de schoenen van'De zon, die zullen we vandaag moeten missen; na de middag, dankomen er buien binnendrijven; in het Noorden, daar kan een enkelebui vallen; het mooie weer, dat kunnen we vergeten; in hetWesten, daar wordt het 6 graden; de winter, die is voorbij'.

Genoeg weermenstaal, over naar de polipraat, waarvan velen deminister-president zien als een virulente bron. Maar eerstlezeres M.B. Zij ging iets nieuws beginnen en kreeg bloemen, metop het kaartje 'Springen maar.' En een tv-presentatrice zei overhaar carrièreplannen: 'Nou, dan alleen nog maar even springen,hè?' B. veronderstelt dat springen een nieuwe betekenis heeftgekregen, in de zin van 'durven', doorzetten' etc.

Meer over