Week van aids en het slechte nieuws

Maandag is het Wereld Aids Dag 2003 (www.worldaidsday.org). In de aanloop daarnaartoe publiceerde de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.int) dinsdag haar jaarlijkse Aids Epidemic Update met slecht nieuws: dit jaar zijn naar schatting drie miljoen mensen aan aids overleden, vooral in Afrika....

Henk van Renssen

Het rapport is te vinden op de gezamenlijke Unaids-site van de Verenigde Naties, de WHO en de Wereldbank: www.unaids.org. De bank heeft zelf ook een uitgebreide site met cijfers en informatie over projecten die wereldwijd worden ondernomen om de verspreiding van aids tegen te gaan (www1.worldbank.org).

In Nederland zijn veel organisaties actief in de strijd tegen HIV en aids. Het Aids Fonds (www.aidsfonds.nl) is waarschijnlijk de bekendste. Het heeft een overzichtelijke site met zowel nieuws als achtergronden.

Het fonds zit ook, samen met de ontwikkelingsorganisaties Hivos, Icco, Memisa en Novib in Stop Aids Now! (www.stopaidsnow.nl), dat zich richt op bestrijding van aids in het buitenland. Op deze site staat onder meer te lezen welke bekende Nederlanders vandaag 'Artbags' verkopen in de Amsterdamse Bijenkorf.

Over 'mensen met HIV en betrokkenen' ontfermt zich de Hiv Vereniging Nederland (www.hivnet.nl). Samen met het Aidsfonds, de Schorerstichting (www.schorer.nl) en het COC Amsterdam (www.cocamsterdam.nl) organiseert deze club deze week in het hele land activiteitendie de homowereld bewust moeten houden van de gevaren van aids, ondanks de beschikbaarheid van aidsremmers: Take Care – Living PositHiv (www.takecareonline.nl).

Ook het Nederlandse bedrijfsleven doet een duit in het zakje: De Grote Onderneming (www.degroteonderneming.nl) is een platform van Nederlandse bedrijven die meehelpen met de internationale aidsbestrijding. Op hun site is onder meer te lezen dat Heineken zijn medewerkers in Afrika gratis HIVremmers aanbiedt. Overigens zijn vooral de grote farmaceutische bedrijven actief als sponsors van aidsorganisaties: Glaxo-SmithKline (www.gsk.nl) is, samen met condoomfabrikant SSL International (www.durex.com), bijvoorbeeld hoofdsponsors van het Aids Fonds.

De Nederlandse overheid is onevenwichtig wat betreft aidsvoorlichting op internet. Het ministerie van Volksgezondheid (www.minvws.nl) biedt veel infodossiers aan, over bijvoorbeeld roken, Sars en Hepatitis B, maar niet over HIV en aids.

Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking (www.minbuza.nl) daarentegen heeft wél een uitgebreide webstek met informatie over het Nederlandse aids-beleid en de oorzaken en gevolgen van de wereldwijde aidsepidemie. In Nederland worden verder gegevens over HIV-geïnfecteerden bijgehouden door de Stichting HIV Monitoring (www.hiv-monitoring.nl).

Wie van uur tot uur het laatste nieuws op het gebied van aidsonderzoek wil weten, moet bij het Aids Education Global Information System (www.aegis.com) zijn. Op www.aids.org worden ten slotte, op een Amerikaanse manier, alle mogelijke vragen over HIV en aids beantwoord: 'Stay connected. Get tested.'

Meer over