De 16 belangrijkste lessen uit 20188 – Slimme speakers

Wat we hebben geleerd van 2018: Computers luisteren eindelijk, een beetje

Het heeft even geduurd, maar slimme speakers verstaan nu ook Nederlands.

Laurens Verhagen
Van de HomePod van Apple, die in februari in de VS op de markt kwam, is nog geen Nederlandse versie.  Beeld Getty Images
Van de HomePod van Apple, die in februari in de VS op de markt kwam, is nog geen Nederlandse versie.Beeld Getty Images

Het zijn compacte praatpalen voor woonkamer, slaapkamer of keuken die zich in het dagelijks leven nestelen en na uw stemcommando het laatste nieuws melden, weerberichten oplezen, een muziekje afspelen of bestellingen doen. Google Home, geïntroduceerd in oktober, is de eerste slimme speaker in Nederland. Google steekt zo rivaal Amazon de loef af, dat in de VS juist hard heeft kunnen groeien omdat het daar de eerste was. Van de HomePod van Apple, die in februari in de VS op de markt kwam, is nog geen Nederlandse versie.

Het is niet voor niets dat juist Amazon en Google de grote partijen zijn met die praatpalen. Deze worden aangedreven door de slimme spraaksoftware uit eigen keuken. Bij Amazon is dat Alexa en bij Google Assistant. Beide profiteren van de vorderingen die met kunstmatige intelligentie zijn gemaakt. En beide profiteren van de macht die ze nu al hebben. De bedrijven verzamelen grote hoeveelheden data waarmee ze hun producten steeds beter maken. Al lerend verbeteren ze zichzelf. Dat is hard nodig, want wie Google Home gebruikt, merkt dat de slimme speaker nog verre van perfect is, iets wat Google zelf ook toegeeft. Vaak zegt ze (speakers hebben opvallend vaak een vrouwelijke stem en vrouwelijk klinkende productnaam) dat ze iets nog niet goed begrijpt, maar dat ze nog hard aan het leren is. Dat leren kan best wel eens behoorlijk snel gaan. Google gaf eerder dit jaar al een voorproefje van zijn technologie genaamd Duplex. In een demonstratie liet Google-topman Sundar Pichai een gesprek horen waarbij de door Duplex aangedreven Assistant zelfstandig een afspraak kon maken met een (menselijke) kapper aan de andere kant van de lijn. De computer klonk daarbij zo menselijk – inclusief aarzelingen – dat de kritiek nu was: dit is té menselijk.

null Beeld Paul Faassen
Beeld Paul Faassen

Met de huis-tuin-en-keuken-speaker zijn we nog niet zo ver, maar ook nu al is het duidelijk waarom spraak zo handig is. Probeer maar eens een afspeellijst van Spotify aan te zetten terwijl je deeg aan het kneden bent. Met zo’n speaker in huis is het gewoon ‘Hé Google, speel Discover Weekly af op Spotify’. Kennisvragen (hoe hoog is de Mount Everest?, Wanneer is Nietzsche geboren?) leveren ook geen probleem op, maar een debat op niveau voeren is er echt nog niet bij. Wie dat wil, kan bij IBM terecht. Dienst Project Debater kan het opnemen tegen de beste menselijke debaters. IBM ziet zo’n wedstrijd als oneindig veel complexer voor een computer dan die andere beroemde strijd, twintig jaar terug, tussen mens en machine. Toen versloeg Deep Blue ’s werelds beste schaker Kasparov. Project Debater luistert naar zijn opponent, weerlegt argumenten en houdt een kraakhelder betoog. Alleen in het verpakken van de boodschap schiet deze machine nog te kort: de intonatie was vlak, handgebaren om het betoog te ondersteunen ontbraken. Nog wel.

Wat we in 2018 hebben geleerd: 16 belangrijke lessen
De strijd om uw persoonlijke gegevens is echt losgebarsten. Er is zo goed als zeker vloeibaar water op Mars. Aan het einde van 2018 blikt de wetenschapsredactie terug: dit hebben we het afgelopen jaar geleerd.

Verder lezen:

Computer wint op inhoud in debat met mens, maar de boodschap moet wel beter worden verpakt.

‘Oké Google, waar is de dichtstbijzinde Appie?’ Googles virtuele assistent begrijpt eindelijk ook gesproken Nederlands.

De ‘praatpuck’ die recepten kan voorlezen en Netflix kan starten, werkt op het gevoel. Recensie van de Google Home.

Meer over