Wat kunnen we leren van superbejaarden?

Vorig weekend stierf een 117-jarige. Wat kunnen we leren van superbejaarden?

De Italiaanse Emma Morano (1899-2017) werd 117 jaar oud. Bij haar geboorte vlogen er nog geen gemotoriseerde vliegtuigen, mochten vrouwen bijna nergens stemmen en zat Adolf Hitler op de basisschool. Beeld HH
De Italiaanse Emma Morano (1899-2017) werd 117 jaar oud. Bij haar geboorte vlogen er nog geen gemotoriseerde vliegtuigen, mochten vrouwen bijna nergens stemmen en zat Adolf Hitler op de basisschool.Beeld HH

Duizelig word ik ervan, als ik bedenk hoeveel geschiedenis de Italiaanse Emma Morano (1899-2017) heeft meegemaakt. Bij haar geboorte moest het eerste gemotoriseerde vliegtuig nog opstijgen, mochten vrouwen bijna nergens stemmen en zat Adolf Hitler op de basisschool.

Zondag overleed Morano op 117-jarige leeftijd als oudste vrouw ter wereld. De nieuwsartikelen die op zo'n moment worden geschreven, kennen vaste ingrediënten. Een biografie met hoogte- en dieptepunten vanzelfsprekend. Maar auteurs gaan opvallend vaak ook in op details over het dieet, vermoedelijk in de hoop iets te leren van de superbejaarde. Want wat moet je ervoor doen en laten, om zo oud te worden?

Zo kwamen we van mevrouw Morano te weten dat ze niks moest hebben van groente en fruit. Wel at ze bij het ontbijt drie eieren, waarvan twee rauw, en bij de lunch een omelet. Verder was ze verzot op koekjes, die ze verstopte onder haar kussen zodat ze alles voor zichzelf kon houden.

Wie de lijst bekijkt met oudste personen ter wereld ziet vanuit gezondheidsoogpunt meer onverwachte levensstijlen. Susannah Mushatt Jones (Amerikaanse, haalde de 116) at elke dag vier plakken bacon. Jeanne Calment (Franse, 122) rookte sigaretten.

Wie hoopt in biografieën van superbejaarden een geheim recept te vinden voor een langer leven, komt vaak bedrogen uit. Rokers sterven gemiddeld 10 jaar jonger dan niet-rokers, aldus het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention. De paffende mevrouw Calment is wat dat betreft dus een eigenaardige uitschieter. En hoewel de voedingsadviezen je om de oren vliegen de laatste tijd, zijn alle experts het eens over één advies: eet veel groente en fruit, zelfs als de koekjessnoepende mevrouw Morano zich hier niet aan hield.

Kunnen we dan niets leren van deze superbejaarden? Toch wel. Een gezondheidslesje relativeren bijvoorbeeld. Want in een tijdperk waarin preventie het toverwoord is en iedereen zelf tot hoofdverantwoordelijke voor zijn gezondheid wordt uitgeroepen, blijven de onderlinge verschillen tussen individuen en hun gestel groot. Zelfs als ze een vergelijkbaar dieet volgen en evenveel bewegen.

Voel je je goed of ellendig? Val je om of leef je verder? Dat hangt boven alles af van iets waar je zelf maar weinig controle over hebt. Het moment dat Koning Pech z'n lelijke hoofd laat zien.

Emma Morano poseert op 115-jarige leeftijd met een portret uit haar jonge jaren. Beeld ap
Emma Morano poseert op 115-jarige leeftijd met een portret uit haar jonge jaren.Beeld ap

Lees ook;

De oudste vrouw ter wereld, geboren in 1899, maakte het bewind van koning Umberto I en twee wereldoorlogen mee. De Italiaanse Emma Morano overleed zondag op 117-jarige leeftijd. Zij was de laatste persoon ter wereld geboren in de jaren 1800.

Meer over