ColumnDe week in wetenschap

Wat de wetenschap nu doet, hoort u pas veel later - en dat komt door Nature

null Beeld Nature
Beeld Nature

Wat de wetenschap nu doet, hoort u pas veel later. Komt door Nature.

Als Volkskrant-lezer volgt u deze krant natuurlijk ook online, zeker nu we er die nieuwe pracht-app voor hebben. En dus weet u dat er vrijwel elke donderdag om precies 19.00 uur belangrijk wetenschappelijk nieuws is, waar we een fijn bericht over brengen, inclusief hoor en wederhoor. De volgende ochtend staat datzelfde stuk dan ook nog in de papieren krant.

Ik hoor er zelden klachten over, maar ik kan me voorstellen dat dat papieren bericht kan overkomen als oud nieuws. Stond het gisteren immers niet al op de website?

Ja en nee. Het nieuws is inderdaad al een half etmaal oud en dat kan in digitale tijden behoorlijk oudbakken aanvoelen. Maar misschien is het juist daarom goed om ook maar eens op te merken hoe oud wetenschapsnieuws in werkelijkheid is.

Dat er elke donderdag nieuws is, komt doordat het wetenschappelijk tijdschrift Nature dan zijn nieuwe artikelen vrijgeeft. Maar de wetenschapsredactie weet dan al haast een week wat eraan zit te komen. Onder strikte geheimhouding mogen we alvast met de auteurs praten, collegawetenschappers polsen, en een mooi afgerond nieuwsverhaal maken. Met een druk op de knop is het dan donderdag om 19.00 uur nieuws.

Nieuws wel, maar niet nieuw. Om te beginnen is er dat embargo van een week, maar wie goed naar Nature-artikelen kijkt, ziet ergens staan wanneer ze aan het tijdschrift zijn aangeboden. De Amerikaanse geneticus Jean Monlong bekeek eens systematisch hoe lang het duurt voor iets in Nature staat. Voor de redactie een artikel accepteert al gemiddeld 175 dagen, en voor het dan echt gepubliceerd is liefst 210 dagen.

Het nieuws dat u op donderdagavond leest, is dus al zeker een halfjaar oud. Vermoedelijk is het echte onderzoek alweer verder. Maar dat mogen we nog niet weten van Nature. En u zeker niet.

Onlangs deed de Leidse wetenschapsjournalist Arno van ’t Hoog een oproep aan vakgenoten om alleen nog op online voorpublicaties van wetenschappers te letten. Daar zie je echt wat het nieuws is. Bel ze daar over.

Goed punt, maar Nature vindt dat niet leuk en verbiedt auteurs vóór publicatie met de pers te praten. Anders gaat de hele publicatie niet door. En hebt u op donderdagavond dus niet eens oud nieuws.

Wat toch ook weer jammer zou zijn.

Meer over