technieuws

Waarschuwing voor mails om ‘pakket te volgen’

De politie waarschuwt voor valse berichten met een link waarin je zogenaamd de bezorging van een pakket kunt volgen. In werkelijkheid is de link verstuurd door criminelen, die, als ze eenmaal je Android-telefoon hebben gehackt, wachtwoorden en bankgegevens kunnen stelen. In het bericht staat dat je het pakket kunt volgen met een app die je handmatig moet installeren. Doe je dat, dan is je telefoon geïnfecteerd. Volgens RTL Nieuws zijn tienduizenden telefoons in Nederland besmet.

Facebook laat ­gebruikers likes verbergen

Op Facebook en Instagram kunnen gebruikers binnenkort uitzetten dat te zien is hoeveel likes een bericht heeft gekregen. Die optie werd al langere tijd getest en wordt nu voor iedereen doorgevoerd, heeft moederbedrijf Facebook bekendgemaakt. De sociale media willen hiermee de druk om veel likes te scoren verminderen en het gebruik laagdrempeliger maken. ‘Mensen moeten weer controle krijgen over hun eigen ­gebruik’, zei Instagram-baas Adam Mosseri.

Tesla moet Noorse eigenaren compenseren

Autofabrikant Tesla moet een groep Noorse eigenaren van een Model S-auto uit een bepaalde periode een compensatie van 13 duizend euro (136 duizend Noorse kronen) betalen. Dat heeft een rechter in Noorwegen bepaald. Een groep van dertig Model S-bezitters had de fabrikant van elektrische auto’s aangeklaagd omdat de auto’s na een software-update in 2019 opeens minder ver konden rijden. Ook laadde de ­accu van de auto’s opeens minder snel na de update.