ColumnTonie Mudde

Vraag na de affaire-Aartsen: hoe zwaar kun je een 19-jarige een kwetsende tweet aanrekenen?

null Beeld
Tonie Mudde

Amper Kamerlid en hij zag zich al gedwongen een excuusfilmpje op social media te plaatsen. Het overkwam deze week Thierry Aartsen (28) van de VVD, die Jeanine Hennis-Plasschaert opvolgt. Oplettende geesten vonden in zijn twitterverleden enkele kwetsende uitspraken. Zoals deze, die hij verstuurde uit een vertraagde trein.

De treintweet Beeld Twitter
De treintweetBeeld Twitter

Aartsen belandde deze week direct in een twittertornado, waarop het kersverse Kamerlid uiteindelijk zijn excuses aanbood voor de tweet die hij op 19-jarige leeftijd verstuurde.

Stom natuurlijk, die tweet. Maar die 19 jaar zette me ook aan het denken. Wat deed ik zelf allemaal voor tenenkrommende uitspraken rond die leeftijd? Vast een hele verzameling, in studentenhuizen en voetbalkantines, maar gelukkig waren er toen nog geen smartphones en social media, waardoor er geen openbaar logboek van die uitglijders bestaat.

De laatste jaren is het onder hersenwetenschappers populair om te wijzen op ontwikkelende breinen waarbij onder meer de ‘impulscontrole’ nog niet zo goed werkt – wetenschapsjargon voor ‘gast, denk eerst ff na!’. Maar op het academische blog The Conversation schrijft de Amerikaanse wetenschapper Dan Romer een overtuigend essay dat het niet zozeer de impulscontrole is die tekort kan schieten op jonge leeftijd, maar eerder het gebrek aan levenslessen. ‘Het opbouwen van levenservaring kost tijd, en zonder die levenservaring zullen adolescenten en jonge volwassenen die nog aan het ontdekken zijn fouten maken.’

Eerder dit jaar pleitten Australische medici voor het wijzigen van de leeftijd waarop je iemand als volwassene mag beschouwen. De adolescentie loopt volgens hen door tot je 24ste levensjaar, stellen zij, zeker nu mensen op latere leeftijd trouwen en kinderen krijgen.

De schreeuw van een gefrustreerde adolescent; misschien moeten we de treintweet van Aartsen in dat licht zien. Maar dan die recentere tweet, van november 2016: ‘Een heerlijk Avondje NAC: zwarte pieten in NAC-shirts op het veld en ‘Ow Sylvana’ van Rob Daal door de speakers. #humor😂’

De Sylvanatweet Beeld Twitter
De SylvanatweetBeeld Twitter

Ow Sylvana is een carnavalsliedje met teksten als ‘Kun jij niet emigreren / het is met jou toch kut met peren’.

November 2016: toen was Aartsen toch echt wel volwassen, zelfs naar Australische maatstaven.

Meer over