ColumnIonica Smeets

Volgens de vaccinplanning ben ik ‘vanaf begin mei 2021’ aan de beurt. Iets zegt me dat het wat langer zal duren

null Beeld

De komende week wordt, Hugo de Jonge volente, de miljoenste coronaprik in Nederland gezet. Dat leek me een aardige aanleiding om eens in de vaccinatiecijfers van het coronadashboard te duiken.

Op het moment dat ik dit schrijf, meldt het dashboard dat er 800.905 prikken zijn gezet. Of wacht: dat blijkt het berekende aantal dat wordt geschat op basis van hoeveel vaccin er is geleverd, hoe snel dat wordt gebruikt en hoeveel er daarbij wordt verspild. Het daadwerkelijk gemelde aantal prikken loopt wat achter op deze schatting. De teller daarvoor staat op 623.539 (geen priemgetal, maar dat geheel terzijde).

Er zijn twee prikken nodig om iemand volledig te vaccineren. Hoe staat het daarmee, hoeveel mensen hebben hun tweede prik ontvangen? Het coronadashboard geeft helaas alleen het totaal van prikken in de eerste en tweede ronde en meldt: ‘Zodra er betrouwbare cijfers beschikbaar zijn over het aantal volledig gevaccineerde personen, zullen deze op het dashboard worden getoond.’

Maar er blijkt een hele nijverheidsindustrie te bestaan van mensen die deze cijfers wél uit allerlei bronnen bij elkaar schrapen en overzichtelijk bij elkaar zetten. Zo schat Yorick Bleijenberg op coronabeeld.nl dat er op dit moment iets minder dan 150 duizend mensen volledig gevaccineerd zijn. Dat is 0,9 procent van de bevolking. Ineens klinken die miljoen prikken wat minder indrukwekkend.

Het verschil tussen gezette prikken en aantal volledige gevaccineerden is ook goed om te onthouden als er weer eens een deprimerend grafiekje verschijnt met hoeveel vaccinaties verschillende landen hebben toegediend en waarbij Nederland in de onderste regionen bungelt. Een land dat één miljoen mensen twee prikken heeft gegeven, is waarschijnlijk beter bezig dan een land dat drie miljoen mensen één prik heeft gegeven en daarna geen vaccins meer in de vriezer heeft voor de noodzakelijke tweede ronde. Ik hoop zeer dat dit een fictief voorbeeld blijft.

Maar goed, we zitten nu dus op 800.905 (of iets minder, of iets meer, wie zal het zeggen) prikken. Daar komen op dit moment zo’n 200 duizend prikken per week bij. Nederland telt zo’n 17,4 miljoen inwoners. Minderjarigen krijgen voorlopig geen vaccin en er zijn natuurlijk ook mensen die niet gevaccineerd willen worden. Laten we zeggen dat er 13 miljoen mensen gevaccineerd moeten worden, dan zijn er 26 miljoen prikken nodig. Met het huidige tempo zouden we in juli 2023 klaar zijn. Maar er is beloofd dat het vaccinatietempo flink omhoog zal gaan de komende maanden.

De Volkskrant maakte een mooie klikdinges waarin je kunt kijken wanneer en hoe je gevaccineerd zult worden. Volgens die planning ben ik bijvoorbeeld aan de beurt ‘vanaf begin mei 2021’. Iets zegt me dat het wat langer zal duren dan begin mei en wiskundig gezien valt ‘juli 2023’ ook onder ‘vanaf begin mei 2021’. Maar ik houd me aan het motto dat me het afgelopen jaar overeind hield: ‘Schenk mij de kalmte om te aanvaarden wat ik niet kan veranderen, moed om te veranderen wat ik kan veranderen en wijsheid om tussen deze twee onderscheid te maken.’ Ik hoop zo dat dit ook het motto is van degenen die wél iets kunnen veranderen aan het vaccinatietempo.

Meer over