Vol humor op zoek naar liefde

Tientallen keren al was hij geopereerd aan zijn tumoren, maar een hervonden verliefdheid gaf hem de wil om te leven.

Bor Verkroost in 2015. Beeld Robin De Puy
Bor Verkroost in 2015.Beeld Robin De Puy

Vandaag is de crematie van Bor Verkroost, die zijn hele leven leed aan een ongeneeslijke, erfelijke huidziekte. Ruim een jaar geleden interviewden we Bor (toen 36) voor V. Bor had epidermolysis bullosa, ook wel vlinderziekte genoemd, waardoor op zijn huid spontaan blaren ontstonden. Door littekenvorming waren zijn handen en voeten vergroeid. Ook had Bor al zeventien jaar huidkanker. De tumoren, die meermalen operatief werden verwijderd, gaven hem vooral in zijn handen veel pijn.

Bor stond niet in de krant vanwege zijn ziekte. Bor zocht in januari 2015 naar de liefde. Nadat hij eerder zijn euthanasieverklaring op Facebook had gezet, omdat het leven hem te zwaar werd, ontdekte hij dankzij een hervonden jeugdliefde hoe verliefdheid hem weer energie gaf verder te leven.

Hij begon een offensief - 'Bor zoekt vrouw' - en kreeg bekendheid toen hij mocht aanschuiven bij onder anderen Humberto Tan in RTL Late Night. Bor, welbespraakt en vol humor, gebruikte zijn publieke optredens om aandacht te vragen voor zijn ziekte. Hij was ook openhartig over zijn gebruik van medicinale wiet tegen de pijn en zijn contact met escortdames.

Documentaire Bor

De liefde vond hij niet en fysiek ging het steeds slechter met hem. Hij stak zijn energie in andere dromen: een boek, een toneelstuk. Hoogtepunt van het afgelopen jaar was de première van de documentaire Bor, een film over zijn leven en zijn ziekte, die in oktober in Amsterdam in Tuschinski werd vertoond. Zijn vrienden van de Eborfoundation (een stichting die fondsen wierf om het leven van Bor zo aangenaam mogelijk te maken en om meer bekendheid te geven aan zijn huidaandoening) zijn nu bezig een internationale versie van de film te maken. Het was Bors grote droom dat die ooit op het filmfestival van Cannes wordt vertoond. Hij zei daarover: 'Ik denk niet dat ik die première zelf nog zal kunnen meemaken. Maar laat die film mijn nalatenschap zijn.'

Afgelopen zaterdag overleed Bor, in het bijzijn van zijn familie en vrienden in zijn huis in Amsterdam-West. Donderdagavond werd zijn leven gevierd met een groot feest in kunstenaarskolonie Ruigoord.

Meer over