Vlinder-emancipatie en orgaantoerisme

null Beeld University of Georgia
Beeld University of Georgia

Orgaantoerisme is in buitenland risicovol

Het tegen betaling ontvangen van een donornier in het buitenland is riskanter dan een niet-commerciële transplantatie met een levende donor in eigen land. Dat concluderen onderzoekers in Bahrein. Ze vergeleken de resultaten van 270 commerciële orgaantransplantaties met die van 'gewone' transplantaties. Transplantatietoeristen bleken een grotere kans te hebben op hepatitis B en C. Ook kregen zij vaker te maken met afstoting van organen en complicaties. De populairste landen voor het kopen van nieren zijn de Filipijnen, India en Pakistan. De resultaten van de studie worden deze maand gepresenteerd op een congres in San Diego.

Vrouwenvlinder klopt mannetje

Monarchvlinders fladderen elk voorjaar met miljoenen tegelijk vanuit Mexico noordwaarts richting koelere streken. Vrouwtjes hebben hierbij de grootste overlevingskans. Onderzoekers van de Universiteit van Georgia achterhaalden hoe dit kan. Ze maten de vleugels en lichaamsdelen van 47 mannelijke en 45 vrouwelijke exemplaren. Opvallend genoeg hebben de vrouwtjesvlinders juist kortere vleugels en kleinere vliegspieren dan de mannetjes. Dit maken ze echter ruimschoots goed door hun relatief lage lichaamsgewicht, waardoor ze per vleugelslag minder energie nodig hebben om vooruit te komen. De vrouwtjesvleugels zijn bovendien dikker. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen scheur- of breekincidenten. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in Journal of Insects.

Gulle atheïsten

Hoeveel stickers wil je delen met een willekeurig ander kind van je school? Niet-religieuze kinderen blijken beduidend meer plakplaatjes weg te geven dan hun religieuze leeftijdsgenoten. Dit blijkt uit een studie onder 1.100 kinderen tussen de 5 en 12 jaar in onder meer de VS, Turkije, Jordanië en Zuid-Afrika. De onderzoekers van University of Chicago vermoeden dat dit komt doordat religieuze kinderen eerder denken dat ze sowieso al goed bezig zijn omdat ze gelovig zijn. Opmerkelijk: gelovige ouders omschrijven hun kinderen eerder als empathisch dan niet-religieuze ouders. Maar het tegendeel is dus waar, volgens de studie in Current Biology. Voor alle kinderen gold wel:hoe ouder, hoe guller.

Meer over