Vingerafdruk zoek door chemokuur

AMSTERDAM

De orale chemokuur Xeloda van fabrikant Roche kan vingerafdrukken onleesbaar maken, ondervond een kankerpatiënt uit Singapore.

De 62-jarige man Mr. S moest in New York vier uur bij de Amerikaanse immigratiedienst wachten vanwege onzichtbare vingerafdrukken. Dat meldt zijn Singaporese arts in een artikel in het net verschenen oncologieblad Annals of Oncology.

De man slikte de tumorremmer drie jaar toen hij eind 2008 voor familiebezoek de VS binnen wilde. Xeloda – met als werkzame stof capecitabine – wordt als orale chemiekuur ingezet tegen verschillende tumoren waaronder hoofd- en nektumoren. Een van de bijeffecten, die ook in de bijsluiter wordt vermeld, is een huidreactie. Handen en voeten worden daarbij pijnlijk; ze worden rood en zwellen op.

Vingerafdrukken kunnen vervolgens volledig vervagen, blijkt uit het artikel. Daarin wordt gebruikers van een hoge dosis van het middel aangeraden bij een bezoek aan de VS een brief van de behandelende oncoloog mee te nemen.

Producent Roche meldt desgevraagd dat in 2007 eveneens een wetenschappelijk artikel is verschenen over het vervagen van vingerafdrukken. Dat ging over een 39-jarige Spaanse vrouw met borstkankeruitzaaiingen die ook uren bij de Amerikaanse douane moest wachten alvorens toegelaten te worden.

Beide gevallen zijn bekend bij de geneesmiddelenautoriteiten, zegt Roche. De Zwitserse producent verwacht niet dat het ondetecteerbaar worden van vingerafdrukken als aparte bijwerking in de bijsluiter zal worden opgenomen.

Daarvoor komt die bijwerking te sporadisch voor, is de redenering. De bijwerking verdwijnt bovendien als de dosis wordt verlaagd, aldus Roche. Wereldwijd zijn er 1,8 miljoen gebruikers van het anti-tumormiddel, in Nederland gebruiken negenduizend mensen Xeloda.

Meer over