nieuws

Videobeelden die niet hadden misstaan in een Hollywoodfilm: de landing op Mars

Vooruit: de wind voel je niet. Naar de geur blijft het gissen. En hoe Mars smáákt weet voorlopig nog niemand. Maar met het eerste Marslandingsfilmpje uit de geschiedenis is het toch een beetje alsof je rechtstreeks in een sciencefictionspektakel uit Hollywood zit.

Drie minuten en 25 seconden aan unieke, spectaculaire beelden. Dat is wat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa maandagavond tijdens een speciaal ingelaste persconferentie aan de wereld toonde. Het eerste Marslandingsfilmpje uit de geschiedenis van de mensheid laat zich nog het best beschrijven als een soort buitenaardse parachutesprong.

Eerst zie je het uitklappen van de parachute die het ruim duizend kilo zware wagentje laat afremmen. Het gezwiep van het materiaal, terwijl de rover zakt. Dan de blik naar beneden, terwijl het afgeworpen hitteschild door het beeld schiet. Krullende duinen en patronen in de uitgestrekte Marswoestijn komen steeds dichterbij. En dan - in splitscreen - kijk je tegelijk omlaag en omhoog. Zie: daar hangt Perseverance, bungelend aan de kabels van de Sky Crane, de vliegende takelwagen die het karretje naar de marsgrond laat zakken. Tegelijk zien we diezelfde takelwagen terwijl die met zijn raketten, waaruit voor de kijker onzichtbare gassen spuiten, het Marsstof letterlijk laat waaien. En dan: touchdown. Landing op een andere planeet.

Van links naar rechts, van onder naar boven: het uitklappen van de parachute, het marswagentje Perseverance op weg naar het oppervlak, de zwevende takelwagen 'Sky Crane' die de het karretje naar beneden laat zakken en het stof op de marsgrond dat tijdens de landing omhoog waait. Beeld AP
Van links naar rechts, van onder naar boven: het uitklappen van de parachute, het marswagentje Perseverance op weg naar het oppervlak, de zwevende takelwagen 'Sky Crane' die de het karretje naar beneden laat zakken en het stof op de marsgrond dat tijdens de landing omhoog waait.Beeld AP

Het is Mars zoals je de planeet nooit eerder zag. Hoorbaar opgewonden medewerkers vertellen dat ze de bijzondere beelden zelf al tientallen malen bekeken hebben en daarin nog altijd nieuwe dingen ontdekken. ‘Het is onwaarschijnlijk dat ik ooit een ruimteschip op Mars laat landen. Maar wat je hier kunt zien, geeft je hopelijk een idee van hoe dat zou voelen’, zegt Nasa's Jet Propulsion Lab-directeur Micheal Watkins.

Spectaculaire panorama's

Natuurlijk zijn we wel wat visueel geweld gewend van de marswagentjes van ruimtevaartorganisatie Nasa, maar wat ze het publiek maandagavond voorschotelen is desondanks van de buitencategorie. Naast de uitgebreide wetenschappelijke doelstellingen hebben de wagentjes al sinds het prille begin ook expliciet een publieksfunctie. Daarom schotelen ze ons steevast spectaculaire panoramafoto's voor, en adembenemende vergezichten van het oppervlak van de rode planeet.

Rover Perseverance fotografeert zichzelf. Beeld EPA
Rover Perseverance fotografeert zichzelf.Beeld EPA

Zag de mensheid eeuwenlang andere planeten op z’n best als kleine bolletjes door onze telescopen, daar wordt de huidige generatie verwend met onvervalste HD-beelden die je het gevoel geven zélf op een ander hemellichaam rond te lopen.

Laptopachtergrond

Ook die stilstaande beelden werden maandag weer spreekwoordelijk op het podium gehesen. Als steun in deze moeilijke tijden, zo zei men tijdens de persconferentie. Om je te laten ontsnappen uit de ellende van een om zich heen slaande pandemie en je letterlijk te verplaatsen naar een andere planeet. Of, gewoon, als nieuwe achtergrond op je laptop. Maar, zo benadrukte men ook: dat niet alléén. Honderden wetenschappers zijn de nieuwe foto's al aan het bestuderen, in de hoop zo meer inzicht te vergaren in de geologie van onze buurplaneet.

Teleurstelling was er overigens ook. Perseverance heeft ook een microfoon aan boord, maar tijdens de landing weigerde die dienst. Toch liet Nasa maandagavond óók de eerste geluiden van de planeet horen. Daarop hoor je vooral het zachte gezoem van de rover, maar op de achtergrond waait ook de wind.

Nooit eerder hoorde een mens het waaien op een andere planeet. Nooit eerder zag iemand een schip landen op Mars. Dichter bij een echte ruimtereis zullen de meeste van ons de komende jaren in elk geval niet meer komen.

Meer over