Vette paling haalt Sargassozee best

Lange tijd is aangenomen dat de Europese paling (Anguilla anguilla) naar de Sargassozee, in de Atlantische Oceaan bij de Bermuda-eilanden, zwemt om te paaien....

Onderzoek aan de Universiteit Leiden door de biologen dr. ir. Vincent van Ginneken en dr. Guido van den Thillart toont echter aan dat de paling over genoeg vet beschikt om de lange tocht te maken zonder te eten. Het beest houdt dan nog voldoende vet over voor de aanmaak van eitjes. De onderzoekers publiceren dit deze week in Nature (13 januari).

'Wij zijn de eersten die aantonen dat paling die zesduizend kilometer haalt op zijn vetreserve', zegt Van Ginniken. 'Daarmee lichten we een tipje op van de sluier over het mysterie van de Sargassozee.' In 22 zwemtunnels zijn palingen tien dagen gevolgd. Daaruit is berekend hoe groot het vetverlies is als de vissen 139 dagen onderweg zijn om de Sargassozee te bereiken.

Een volwassen paling weegt twee kilo, waarvan vierhonderd gram vet. De paling zwemt 43,2 kilometer per dag. Tijdens de trek verbruikt de paling ongeveer 154 gram vet: 38,5 procent van de vetvoorraad.

Vroeger werd vermoed dat het vetverbruik tussen de 0,3 en 0,4 gram per kilometer lag, wat bijna drie keer zo hoog is als het vetverbruik dat de Leidse onderzoekers registreerden: 0,137 gram vet per kilometer. 'Daarmee zitten we nog aan de bovengrenswaarde', zegt Van Ginniken. 'Misschien gebruiken ze minder vet doordat de palingen die echt naar de Sargassozee trekken, in kouder water zwemmen en gebruikmaken van westelijke zeestromingen.'

Meer over