InzichtRuimtevaart

Vertrouwde route naar de ruimte is gewoon nog open

Beeld NASA/ GCTC/ Andrey Shelepin

Dat rechteroog, verscholen achter de glimmende helm van een Russisch ruimtepak, suggereert veel. Is het ver opengesperd uit verwondering, terwijl het de lonkende diepte van de kosmos in tuurt?

Helaas. Hoewel de Amerikaanse Nasa-astronaut Kate Rubins terwijl u dit leest honderden kilometers boven het aardoppervlak door de gangen van het internationale ruimtestation ISS zweeft, is ze hier nog ‘gewoon’ op aarde. Ze bevindt zich in het ‘Cosmodrome’ in Kazachstan, waar technici voor lancering haar ruimtepak controleren. Samen met twee Russische kosmonauten vormt ze de bemanning van ‘expeditie 64', die op donderdag, met een Russische Sojoez, in drie uur naar het ISS vloog. 

Jarenlang liep de enige route naar het ISS via Kazachstan. En terwijl Amerika met het bedrijf SpaceX druk bezig is met zijn eigen commerciële vluchtlijn naar de ruimte, vertrekkend vanaf eigen grondgebied  volgende lancering: eind november – blijft de oude, vertrouwde route voorlopig ook voor Amerikanen gewoon open. 

Dat past in de geest van het ISS. Waar geld en nationale prestige al sinds de geboorte van de bemenste verkenning van het heelal dienen als belangrijkste vliegwiel voor ontwikkelingen, heeft het ruimtestation ook internationale samenwerking stevig verankerd in ons kosmisch dna.

Meer over