Veelbelovend vaccin tegen malaria ontwikkeld

Het Belgisch/Britse farmabedrijf GSK heeft een vaccin ontwikkeld tegen malaria dat jonge kinderen een grote mate van bescherming biedt, blijkt uit twee onderzoeken in Tanzania en Kenia....

Bij de studie in Tanzania waren 340 zuigelingen betrokken. Ze kregen drie maal het vaccin toegediend tegelijk met de standaardinenting tegen difterie, tetanus en kinkhoest. Na acht maanden bleek het aantal malariabesmettingen in de gevaccineerde groep 53 procent lager te liggen dan in een controlegroep van kinderen die een nepvaccin toegediend kregen. Een vergelijkbare studie in Kenia met bijna negenhonderd baby’s tot anderhalf jaar oud leverde een vergelijkbare bescherming op.

Er zijn verschillende malariavaccins in ontwikkeling, maar het vaccin van GSK lijkt het verst gevorderd. Het vaccin is opgebouwd uit antigenen tegen enkele eiwitten op de buitenkant van de parasiet die malariabesmetting veroorzaakt. In het vaccin zit bovendien een adjuvant, een stof die de afweerreactie van het immuunsysteem versterkt. Hoe lang het vaccin bescherming biedt, is niet bekend. In ieder geval vier jaar, blijkt uit onderzoek in Mozambique waar de immuunrespons van tweehonderd gevaccineerden inmiddels vier jaar is gemeten.

De ontwikkeling van het malariavaccin wordt gefinancierd door de Bill & Melinda Gates Foundation, die er tot nu toe meer dan 100 miljoen dollar in heeft gestopt. Het plan is begin volgend jaar in Afrika een uitgebreide vervolgstudie te beginnen. Er overlijden jaarlijks meer dan 1 miljoen mensen aan malaria, voornamelijk jonge kinderen in vooral Afrika.

Meer over