Unicef laakt stilte over aids in Afrika

Aids maakt jaarlijks tien keer zoveel doden als oorlogen in Afrika. In 1998 betrof het 2 miljoen slachtoffers. 'De HIV-aids-epidemie is de verschrikkelijkste onverklaarde oorlog in de wereld met heel Afrika ten zuiden van de Sahara als een killing field.'..

Dit zei Carol Bellamy, hoofd van het VN-kinderfonds Unicef, donderdag op een internationale conferentie over aids in Afrika, in de Zambiaanse hoofdstad Lusaka.

Tweederde van de 31 miljoen seropositieven in de wereld en 90 procent van de aids-wezen wonen in Afrika, zei Bellamy. De Afrikaanse kinderen van wie de ouders aan aids zijn overleden, vertonen een 'alarmerend hogere graad van ondervoeding, groeiachterstand en analfabetisme'. De komende anderhalf jaar zullen 13 miljoen Afrikaanse kinderen wees worden, verwacht Unicef.

Bellamy deed een dringend beroep op de Afrikaanse regeringen om meer energie en geld in de bestrijding van aids te steken. De Verenigde Staten met 40 duizend nieuwe aidsgevallen geven 880 miljoen dollar uit aan aids-programma's, terwijl er voor de 4 miljoen nieuwe aidsgevallen in Afrika slechts 150 miljoen dollar beschikbaar is, waarvan de regeringen slechts een tiende voor hun rekening nemen, zei zij.

Bellamy sprak van een 'stilte-samenzwering' van regeringen die zwijgen over de ernst van de situatie. Dat is een van de grote oorzaken waarom het aidsvirus om zich heen blijft grijpen op het continent. Nog steeds is een kwart van de jonge vrouwen, de grootste risicogroep in Afrika, niet op de hoogte van preventieve maatregelen die besmetting kunnen voorkomen. In zuidelijk Afrika denkt nog bijna een derde van de jonge vrouwen dat een man die er gezond uitziet niet seropositief kan zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Zeer jonge meisjes lopen het meeste gevaar. Mannen kiezen steeds jongere meisjes als seksuele partner, omdat zij denken zo minder gevaar te lopen. Bovendien blijkt het geloof dat seks met maagden aids kan genezen hardnekkig.

Bellamy zei dat alle inspanningen van tientallen jaren om het leven van kinderen in Afrika te verbeteren, teniet worden gedaan door de gevolgen van de aidsepidemie.

Meer over