Uit het Kenniskatern: reddende ark voor de Dick Hillenii-kikker

Voor het eerst in de geschiedenis heeft de International Union for Conservation of Nature (IUCN) de dierentuinen in Europa en de VS opgeroepen kikkers in het wild te vangen en te kweken....

Marieke Aarden en in het katern Kennis van 8 maart 2008

Wereldwijd zijn de 6190 soorten kikkers, padden, salamanders en wormsalamanders (amfibieën) in een gevaarlijk neergaande spiraal terechtgekomen. Al in de jaren negentig leek hun dunne huid extra gevoelig voor ultraviolette straling die door het gat in de ozonlaag kwam. Ook verlies van leefgebied en verontreiniging doen een aanslag op de kikker. Bovendien staan de kikkers bloot aan de dodelijke schimmelziekte chytridiomycosis, die kan worden veroorzaakt door de chytrid.

De helft van all eerdergenoemde soorten neemt in aantal af, niet minder dan eenderde wordt met uitsterven bedreigd en 120 soorten zijn al uitgestorven, zegt Eugène Bruins, curator amfibieën in de Amsterdamse dierentuin Artis. Bruins is een van de 21 cursisten uit de Europese dierentuinen, die afgelopen twee weken op het Britse eiland Jersey leerden om zelf een reservepopulatie te kweken. Redden wat er nog te redden valt, is de gedachte achter deze ‘Ark der Amfibieën’.

Op Jersey is Durrell Wildlife Conservation gehuisvest, dat een reputatie heeft als het gaat om het fokken van wilde dieren in gevangenschap en zo te voorkomen dat ze uitsterven. Er is een dierentuin en een opleidingscentrum, waar dr. Gerardo Garcia als hoofd van de afdeling herpatologie de cursisten traint.

Meer in het katern Kennis van 8 maart 2008

Dendrobatus azurens (Eugÿne Bruins / Artis) Beeld
Dendrobatus azurens (Eugÿne Bruins / Artis)
Meer over