‘Twee griepprikken voor iedereen’

De overheid moet 34 miljoen vaccins aanschaffen tegen het pandemische Mexicovirus: twee prikken voor iedere Nederlander. Dat stelt de Gezondheidsraad.

Het Mexicovirus veroorzaakt milde ziekteverschijnselen en weinig sterfte, maar het virus kan muteren in een meer pathogene variant, waarschuwt de raad. ‘De aanschaf van vaccins geeft rust en de zekerheid dat alles is gedaan om een ernstig gezondheidsrisico binnen de perken te houden.’

Augustus
Vaccins zijn op vroegst in augustus beschikbaar. Met de aanschaf is een bedrag van 150 tot 300 miljoen euro gemoeid. Het ministerie van VWS, dat de afgelopen week heeft overlegd met vaccinbedrijven, bestudeert het advies.

De raad stelt voor de vaccins in twee delen aan te schaffen. Er moet een voorraad antigen komen, de stof die specifiek bescherming biedt tegen het Mexicovirus. Verder moet een voorraad zogeheten adjuvant worden gekocht, een stof die het immuunsysteem gevoeliger maakt voor een antigen, waardoor er minder van nodig is. De stof levert bredere bescherming op, mocht de stam in de loop van de tijd iets van gedaante veranderen.

Antigen en adjuvant
Door gescheiden opslag is de adjuvant-voorraad ook te gebruiken in combinatie met ander antigen, mocht de pandemiedreiging van een ander griepvirus komen, zoals een vogelgriepvirus. Twee bedrijven, het Brits/Belgische GSK en het Zwitserse Novartis, beschikken over een adjuvant, schrijft de raad aan de minister.

Vrijdagmiddag werd bekend dat een derde Nederlander, een 52-jarige man, besmet is teruggekomen uit Mexico. Hij krijgt virusremmer en is aan de beterende hand.

Minister Klink van Volksgezondheid (ANP) Beeld
Minister Klink van Volksgezondheid (ANP)
Meer over