Tussentijdse toppers op de consolemarkt

Sony, Microsoft en Nintendo brengen nieuwe spelcomputers uit. Peter van Ammelrooy wil ze alle drie: de PlayStation om zijn kracht, de Xbox voor zijn design, de Classic Mini uit nostalgie.

Peter van Ammelrooy
Nintendo's Classic Mini was vlak na de introductie vrijdag meteen uitverkocht. Beeld
Nintendo's Classic Mini was vlak na de introductie vrijdag meteen uitverkocht.Beeld

PlayStation 4 Pro De krachtpatser

We kunnen kort zijn. Wie een PlayStation 4 op zijn verlanglijst heeft staan en circa 100 euro extra betalen geen bezwaar vindt, koopt het Pro-model (vanaf 379 euro). Oude en nieuwe modellen zijn namelijk identiek, op één onderdeel na. De Pro kan veel scherpere beelden op de tv tonen, vooropgesteld dat we een tv bezitten met 4K-resolutie (ook wel aangeduid met UHD).

Zulke topschermen bieden 3.840 bij 2.160 pixels, terwijl 'oudere' HD-tv's het bij 1.920 bij 1.080 beeldpunten houden. Je kunt voor de Pro opteren met het oog op de toekomst, voor het moment dat er zo'n 4K-bakbeest aan de muur hangt.

Wat goed is om te weten: 4K kán knetteren, hoewel Sir Edmunds tv-specialist Bard van de Weijer herhaaldelijk heeft vastgesteld dat een goede HDTV zich kan meten met 4K-toestellen. Oftewel: grote kans dat ú geen schokkende verschillen ziet.

De makke is dat er pas veertig games zijn die een beroep doen op de spierballen van de Pro. Een grotere makke is dat die games lang niet allemaal in de hoogste stand draaien, maar dat ontwikkelaars trucs toepassen om de resolutie via software op te krikken. Upscaling noemen ze dat. Ook passen ze andere kunstgrepen toe voor een gelikter beeld.

Een andere beeldverbetering die Sony in de Pro toepast heet high dynamic range (HDR). Dat laat tv's net als het menselijk oog meer contrast in beelden zien. Ook van HDR zegt deskundige Bard: het is niet altijd zichtbaar beter. HDR is minder een deal breaker, omdat Sony in september met een update ook oudere PlayStations geschikt heeft gemaakt voor games die HDR bieden.

Er zijn absoluut games die op een Pro en een geschikte televisie van het scherm spatten, zoals Uncharted 4. Het is alleen ontzaglijk moeilijk de verbetering te kwantificeren. Gaat het van een 8 naar een 10 of van een 5 naar 7? Dat hangt toch sterk af van hoeveel werk ontwikkelaars steken in opgevoerde games. En het kan zomaar gebeuren dat de aanschaf van zo'n tv de beeldkwaliteit van gewone games en de gewone PlayStation 4 opfluft.

Vreemd is dat de Pro geen Blu-ray-discs in 4K-resolutie kan afspelen. Sony ziet kennelijk geen grote markt meer voor films op schijfjes.

Xbox One S Het pronkstuk

Zou Sir Jonathan Ive, Apple's designopperhoofd, stiekem bijklussen bij Microsoft? Zomaar een gedachte bij deze tussentijdse update van de Xbox One. Zó had het origineel er moeten uitzien, drie jaar terug.

De eerste versie van de Xbox One was een logge zwarte monoliet - een console ontworpen voor Darth Vader. Nu is het een cool zwart-wit bespikkeld doosje. De Xbox One S is 40 procent kleiner dan het origineel en heeft geen voeding ter grootte van een baksteen. Het is een pronkstuk.

Zo veel als Microsoft aan de buitenkant heeft verfraaid, zo weinig is er onder de motorkap gebeurd. De Xbox One S ondersteunt nu games en video's in 4K-resolutie, vier keer het pixelgeweld van de alom aanwezige HD-tv's. De console is verder geschikt voor games en video die het oog kietelen met HDR. Daarbij krijgen we meer kleuren en contrast voorgeschoteld. Niet iedereen ziet de miljoenen meer pixels. Niet iedereen is enthousiast over het soms surrealistische beeld dat HDR levert.

Daarbij komt dat al die pracht en praal zich alleen openbaart op geschikte tv-toestellen en compatibele games. Televisies met 4K zijn al te koop vanaf 900 euro bij een schermformaat vanaf 60 inch (152 centimeter). Bij die omvang voegt de hoge resolutie iets toe. Het aantal geschikte games is voorlopig op twee handen te tellen.

De nieuwe afstandsbediening (controller) biedt iets meer grip. Er zit een Bluetooth-zendertje in de controller: daarmee kun je ook spelen op een pc, handig als je een Xbox-game elders wilt doorspelen. Anders dan bij de PlayStation 4 Pro speelt de Xbox One S wel 4K-Blu-ray-discs af.

Verdwenen op deze Xbox is de ingang voor Kinect, de sensor die je games laat besturen met lichaamsgebaren en je stem. Om toch een Kinect aan te sluiten, heb je een adapter nodig en een eindeloze sliert kabels.

De Xbox One S is al te koop vanaf 272 euro, met 500 gigabyte opslagruimte. Ga liever voor een uitvoering met 1 of 2 terabyte. Ook games op disc moet je op de harde schijf installeren: die zit met maar 500 GB in mum van tijd vol.

Een andere kwestie: volgend jaar Kerst verschijnt nóg een nieuwe versie van de Xbox, met ongekende specificaties en met virtualrealitybril. Dus: wachten?

Nintendo Classic Mini Het museum

Fluister sommige veertigers Excitebike in de oren of Ice Climber en ze gaan glazig voor zich uit staren. In gedachten keren ze terug naar hun jeugd, zo rond 1986. Ze zien zichzelf weer voor de televisie zitten, waaraan een grijs kastje gekoppeld is met een bedieningspaneeltje met snoer. Dat was het Nintendo Entertainment System (NES).

Voor die doelgroep heeft Nintendo een tijdmachine ontwikkeld. Het is een kleine replica van de NES. Op deze Nintendo Classic Mini zitten dertig games uit de jaren tachtig en negentig 'ingebakken'.

Tieners die gewend zijn aan het megapixelbombardement van hun PlayStations en iPhones zullen met stomme verbazing kijken naar de blokkerige beelden en simpele kleurschema's van toen. Het is alsof je een Tesla naast een trekschuit zet, zeker als je voor de optie kiest om de beeldkwaliteit na te bootsen die dertig jaar terug normaal was op onze tv's.

Games als Castlevania en Super Contra legden destijds de fundamenten voor de games van nu. De Classic Mini is ook een levend museum, waar we ons kunnen vergapen aan het verleden.

Nintendo levert voor 65 euro de spelcomputer met HDMI-kabel en een enkele afstandsbediening, maar zonder oplader - kennelijk om de kosten te drukken. Alsof dat ene tientje die veertigers zal afhouden van deze schitterende sentimental journey.

Meer over