Review

Topgames van de week: een zweefgame en een Bob Ross-simulator

Deze week twee games die eigenlijk die naam niet mogen dragen: een esoterische vertelling over een onmogelijke liefde (Entwined) en een tekenschool waar je nooit de slechtste leerling zult zijn (Pokémon Art Academy).

Peter van Ammelrooy
Aan visueel spektakel geen gebrek in Entwined. Beeld Pixelopus
Aan visueel spektakel geen gebrek in Entwined.Beeld Pixelopus

Entwined
Wat krijg je als je een vis en een vogel kruist? Een vig? Een vosel?
Nee. Volgens PixelOpus, een nieuwe studio van Sony geformeerd uit studenten van twee Amerikaanse media-universiteiten, ontstaat uit die biologisch onmogelijk verbintenis een sierlijke draak die over je televisiescherm kronkelt.

Vis, vogel en draak zijn de wezens in een esoterische game, die Sony begin vorige maand aankondigde op de E3-gamesbeurs in Los Angeles en die een dag later te koop was in de PlayStation Network Store.

Entwined past in een traditie van opvallende, kleine zweverige games voor de PlayStation zonder puntentelling, doel, eindbazen of 'game over-meldingen. Journey, het stille spektakel van 2012, valt in die categorie, net als Flow (2007) en Flower (2009).

null Beeld Pixelopus
Beeld Pixelopus

In Entwined tuimelen vis en vogel door een circulaire tunnel. De speler moet de creaturen met een van de analoge stuurknuppeltjes langs een patroon van kleurige tegels loodsen. Dat levert klanken op die de al net zo zweverige geluidsband aanvullen. Houd de gamer beide figuurtjes op koers, dan versmelten die uiteindelijk tot een draak die vrijelijk door een psychedelisch gekleurd luchtruim vliegt.

Klinkt eenvoudig, maar de non-game kent zeker zijn momenten waarin je niet helemaal zen meer blijft. Het visuele spektakel op het scherm is dan een pleister voor je gekrenkte gamersziel.

Entwined (Pixelopus/Sony)
Uitgebracht voor PlayStation 4 (binnenkort ook voor PlayStation 3 en Vita)
Geschikt bevonden voor alle leeftijden

null Beeld Headstrong Games
Beeld Headstrong Games

Pokémon Art Academy
Met een variatie op Machiavelli's beroemdste tegeltjeswijsheid zou je Pokémon Art Academy de voortzetting kunnen noemen van The Joy of Painting met andere middelen.

Het tv-programma van de zacht sprekende Amerikaanse kunstenaar Bob Ross (1942 - 1995) bracht hele generaties aan het schilderen (van vooral bomen). Pokémon Art Academy doet hetzelfde voor een hele jonge generatie liefhebbers van het videospel met de knokkende fantasiewezentjes. In 40 lessen die qua moeilijkheidscurve langzaam oplopen leert dit 'spel' de fans Pokémon tekenen.

Om te voorkomen dat leerlingen met twee artistieke linkerhanden te snel opgeven, introduceert Pokémon Art Academy aan het begin van het schooljaar medestudente Lilly. Zij is zo gespeend van tekentalent dat er vraagtekens zijn te zetten bij de selectiecriteria van de tekenschool (vermoedelijk is de 'kunst' afgekeken van InHolland). Maar ondertussen kan zelfs de grootste mislukkeling zich aan Lilly optrekken. Een slimme zet.

De Pokémon Art Academy biedt honderd voorbeelden die kunnen worden overgetrokken en ingekleurd of dienen voor een geheel eigen invulling van de bekendste Pokémon. Honderd is een bescheiden selectie uit de 719 beschikbare wezentjes, maar met de camera van de 3DS-spelcomputer kunnen fans altijd hun eigen figuurtjes toevoegen. Ook biedt Nintendo geregeld aanvullingen via internet.

Bob Ross kan rustig blijven liggen in zijn graf - zolang we Lilly penseeltechnisch maar vóór blijven.

Pokemon Art Academy (Headstrong Games / Nintendo)
Uitgebracht voor de 3DS en 2DS
Geschikt bevonden voor alle leeftijden

null Beeld Headstrong Games
Beeld Headstrong Games
null Beeld Headstrong Games
Beeld Headstrong Games
Meer over