GadgetdeskWifi Assistant

Thuis-wifi in kaart brengen met Ziggo’s wifi assistant

Laurens Verhagen
Wifi Assistant van Ziggo. Beeld Ziggo
Wifi Assistant van Ziggo.Beeld Ziggo

Een niet goed functionerend wifinetwerk kan internetgebruikers tot razernij brengen. Als apparaten piepend en krakend tot stilstand komen en Netflix, YouTube en Spotify haperen, rest de gefrustreerde consument vaak niets anders dan in arren moede het modem maar weer eens te herstarten.

Dat kan beter, moet Ziggo gedacht hebben. De provider presenteert een gratis app, die particulieren en ondernemers meer inzicht moet bieden in hun wifisituatie.

Er bestaan overigens al langer appjes die thuis metingen doen (zogenoemde speed-tests), maar het fijne van deze Wifi Assistant is dat hij intuïtief en visueel is. Daarmee neemt Ziggo ook de grootste technofoob bij de hand. Dat gebeurt via een virtuele assistent genaamd Chris. Deze leidt de appgebruiker stap voor stap door het proces.

De virtuele assistent Chris in actie. Beeld Ziggo
De virtuele assistent Chris in actie.Beeld Ziggo

Met de telefoon in de hand moet deze een tochtje door het eigen huis maken en op verschillende punten metingen doen, te beginnen bij het modem. Daarna laat de app alle metingen op een 3D-kaart zien. Zo wordt in één oogopslag duidelijk waar in huis de snelheid achterblijft. Groene bolletjes voor hoge snelheden, rode voor de moerasachtige gebieden en oranje en gele voor waarden ertussenin.

Na de test krijgt de gebruiker praktische tips om zijn wifisituatie te verbeteren. Wat bijvoorbeeld kan helpen, is het verwijderen van potentiële storingsbronnen zoals draadloze huistelefoons of babyfoons in de buurt van het modem. Een andere bekende tip is het overschakelen naar de 5GHz-frequentieband opdat de gebruiker minder last heeft van ander wifiverkeer, bijvoorbeeld van de buren.

Dat overschakelen kent ook nadelen aan vast; in vergelijking met de 2,4 GHz-frequentie heeft 5 GHz een minder groot bereik. Ook zijn niet alle (oudere) apparaten hiervoor geschikt. Willen dit soort oplossingen niet helpen, dan moet waarschijnlijk toch de portemonnee worden getrokken. Bijvoorbeeld door een extra wifipunt aan te leggen. Prijziger is de aanschaf van een zogenoemd mesh-systeem, iets waarmee we eerder uitstekende ervaringen hadden.

Zo ver gaat de onvermoeibare Chris van Ziggo niet. Ziggo-klanten kunnen, als ze er niet uitkomen, de door de app verzamelde meetpunten en hun 3D-kaart eerst nog delen met de klantenservice voor ‘een grondige analyse’.

Aardig detail: de app is door iedereen te gebruiken, ook door niet-Ziggo-klanten.

Wifi Assitant is gratis te downloaden voor zowel iOS als Android.

Meer over