Testlancering bevoorrader ruimtestation ISS afgeblazen

Het Amerikaanse bedrijf Orbital, een van de twee ondernemingen die door ruimtevaartorganisatie NASA zijn uitgekozen om het ruimtestation ISS te bevoorraden, heeft woensdag de lancering van een testraket op het laatste moment afgeblazen. Dat gebeurde nadat windvlagen het voortijdig losraken van een kabel aan de raket had veroorzaakt.

Redactie
Orbitals raket Antares wordt ontlucht, woensdag op het lanceerplatform op Wallops Island. Beeld ap
Orbitals raket Antares wordt ontlucht, woensdag op het lanceerplatform op Wallops Island.Beeld ap

De raket, Antares geheten, zou om 5 uur 's middags (lokale tijd) worden gelanceerd vanaf de basis Wallops Island, voor de kust van de Amerikaanse staat Virginia. Twaalf minuten voor het lanceringstijdstip werd besloten de proef af te blazen. Betrokkenen zeggen dat de test mogelijk wordt uitgesteld tot vrijdag.

Nadat duidelijk was geworden dat de NASA zou stoppen met het uitvoeren van spaceshuttlevluchten, kreeg Orbital in 2008 voor 1,9 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro) de opdracht acht bevoorradingsvluchten naar de ISS uit te voeren. Eerder had concurrent SpaceX voor 1,6 miljard dollar (ruim 1,2 miljard euro) een opdracht ontvangen voor twaalf vluchten. Drie daarvan zijn intussen uitgevoerd.

Meer over