Test: drie systemen voor een smart home

De systemen waarmee je je huis op afstand kunt besturen worden steeds beter. Technologieredacteur Peter van Ammelrooy testte er drie en raadt aan toch nog maar even te wachten voor u tot aanschaf overgaat.

Beeld Bart Mijnster

Is het handig als je het tijdstip weet waarop je wordt getroffen door een ramp? Bijvoorbeeld een woningbrand? Cyberdesk-collega Bard van de Weijer kan daarover meepraten. Vorige week kreeg hij klokke twaalf middernacht een alarmseintje op zijn smartphone. Van een rookmelder in zijn huis. 'Noodgeval. Er is rook. Op de overloop.' Dat gebeurde niet een keer, maar zes dagen achtereen. Hij kon er als het ware de klok op gelijkzetten, op zijn private apocalyps.

Gelukkig hoefde Bard niet in pyjama de straat op te rennen. Het was zijn Protect-rookmelder, een product van Google-dochter Nest, die kuren vertoonde. Een telefoontje naar de servicedesk bracht de oplossing: een vervangend exemplaar.

Die uitkomst was twee weken terug niet weggelegd voor de bezitters van een Nest-thermostaat. Door een bug in de jongste softwareupdate voor de regelaar raakten de batterijen uitgeput. De Nest hield op met het verwarmen van huizen. Het is niet bekend hoeveel huishoudens in de kou een negen-stappen-herstelplan moesten doorlopen.

Zomaar twee voorbeelden van haperende techniek in de huisautomatisering. Het is toeval dat het twee producten van Nest betreft. Sir Edmund testte de afgelopen maanden drie kits die ons ook een smart home beloven, zoals ons dat al jaren wordt voorgespiegeld. Er is een hoop vooruitgang geboekt. Maar er valt ook nog heel wat te verbeteren.

Alarm

Mooi: onze woning is uitgerust met een beveiligings-camera, bewegingssensoren, deur- en raambewaking en een sirene. Maar wat als die laatste afgaat en er niemand thuis is? Wat als we met de politie bellen omdat we een melding krijgen op onze mobiel, of de buren dat doen? Er is geen landelijke richtlijn, meldt Korps Nationale Politie: elke eenheid maakt zijn eigen beleid. 'Onze reactie hangt af van de omstandigheden', legt een woordvoerder van het korps Amsterdam uit. 'Hebben de buren gezien dat er een half uur een verdachte auto voor het huis stond voor het alarm afging? Dan komen we kijken. Als we tegelijkertijd een melding van een liquidatie binnenkrijgen, heeft die natuurlijk prioriteit.' Wie zeker wil zijn dat er iemand bij een alarm komt kijken, moet een beveiligingssysteem nemen dat een seintje geeft aan een goedgekeurde alarmcentrale.

Lazy bones

Wat is een slim huis? Het is een amalgaam aan regelaars en sensoren die het dagelijks leven vergemakkelijken. Een centrale verwarming die weet dat we over een half uur thuiskomen en alvast het huis verwarmt. De koelkast die meldt dat de melk op is. Sensoren die alarm slaan als onbekenden binnendringen. Een raam dat het zonlicht tegenhoudt om te voorkomen dat het te warm wordt in de woonkamer. Eén smart home-toepassing hebben we allemaal al in huis: de afstandsbediening voor de tv. We hoeven niet meer op te staan om van kanaal te wisselen. De eerste heette in 1950 niet voor niks 'Lazy Bones' (Aartslui).

Wat de smart home de laatste jaren in een stroomversnelling heeft gebracht is het internet, de smartphone en de programmeertaal IFTTT (If This Then That). Het mobieltje is een universele afstandsbediening geworden waarbij de afstand tot de apparatuur er niet meer toe doet. We kunnen de verwarming vanaf de bank regelen, of vanuit Biggekerke, Boerenhol of Bangalore. Zolang we maar toegang tot internet hebben. We kunnen apparaten ook op elkaar laten reageren. Zodat een bewegingssensor die voelt dat de ruit wordt ingeslagen (Als dat...) een seintje geeft (...dan dat) aan een alarmsirene.

De techniek is eenvoudiger geworden. Veel fouten of tekortkomingen die we aantroffen in de smart home-pakketten van D-Link, Devolo en Somfy lijken vooral het resultaat van haastwerk. Zoals abonimabele vertalingen naar het Nederlands. Toch raden we technofoben de installatie van smart home-producten nog af. Niet omdat het te moeilijk is, maar vanwege gepruts als de beloofde soepele installatie vastloopt.

Geen standaard

Wat de apparaten van verschillende merken niet doen is met elkaar communiceren. De website domoticavergelijken.nl komt tot meer dan 50 systemen, van BeNext tot Zipato. Er is geen standaard. Het is gedwongen winkelnering in vermomming. Je houdt het gemakshalve maar bij een leverancier.

Voor de meeste diensten moet je je online registreren en ook je instellingen verander je op de server van het bedrijf. Dus je hebt een koud huis als de verbinding met internet wegvalt.

Een ander probleem: wie is de baas over de afstandsbediening? Meestal degene die de producten koopt en installeert. Je moet je namelijk met een e-mailadres en wachtwoord registreren. Die zul je moeten delen met het gezin, maar ook met gasten en de kattenoppas. En die huurders van Airbnb, die bij nader inzien toch minder gezellig blijken dan op hun profielpagina. Er is nog werk aan de winkel, uh, het slimme huis.

Somfy

Somfy is bekend als leverancier van motoren en afstandsbedieningen voor elektrische rolluiken, garagedeuren, hekken en poorten. Het ondersteunt drie protocollen voor smart homes, waarvan twee van zichzelf. Die producten kunnen door een deur met producten van o.a. Honeywell, Velux en Philips HUE, maar andere veelgebruikte systemen niet. Somfy is aan te raden als je al Somfy-spullen hebt. We bekeken het startpakket Smart Home Verlichting. Je krijgt weinig voor veel geld (399 euro): twee op afstand bedienbare stopcontacten, een afstandsbediening die je aan een wand monteert en een hub voor besturing via internet. De afstandsbediening aan de praat krijgen is geen sinecure. De stopcontacten werken in een mum van tijd. Je kunt die ook bedienen via Somfy's mobiele app. Die blinkt niet uit in klare taal. Uitbreiding is mogelijk: een beveiligingcamera kost 249 euro, een rookmelder 99 euro, een deur/raamcontact met glasbreukmelder 112 euro en deur/raaminbraakmelder 79 euro.

Beeld .

D-Link

D-Link was zo met de eerste prijs weggelopen, als het niet steken had laten vallen. De mobiele app is elegant en kraakhelder, maar we kunnen de Home Monitor (webcamera) niet opnemen in een 'Als dit, dan dat'-scenario (IFTTT). Wordt aan gewerkt, meldt het bedrijf. Goed aan D-Link is dat het twee typen apparaten heeft. Een dat regelaars via een hub verbindt met internet en aan batterijen genoeg heeft (dankzij het stroomzuinige Z-Wave Plus-protocol) en een voor pure wifi (vereist stopcontact). We bekeken de Smart Home Security Kit, met hub, camera, sirene en deur/raam-sensor (229 euro) en losse wifi-elementen. Installatie verloopt helemaal via de smartphone. D-Link gebruikt QR-codes die je kunt scannen met je mobieltje en de volautomatische WPS-connectie op de router van KPN of kabelaar om apparaten op te nemen in je Wi-Fi-netwerk. Klasse. D-Link heeft ook een slim stopcontact (44 euro) en een waterlekkagesensor (60 euro), maar geen rookmelder.

Beeld .

Devolo

Devolo heeft een uitgebreid portfolio, maar sirene (bij inbraak) en beveiligingscamera ontbreken nog. Ze komen er voor de zomer aan. De fabrikant heeft als enige wel een oplossing voor de kattenoppas of logés als je op vakantie bent: een afstandsbediening (39 euro) aan sleutelhanger met vier programmeerbare knoppen. We testten de Home Control Starter Kit (219 euro) met deur/venster-contact, intelligent stopcontact en een hub. Die communiceren onderling via Z-Wave-technologie: de hub verknoopt ze met internet en werkt als enige op het stopcontact. De andere doen het met batterijen. Devolo schermt met de leus 'smart home voor de doe-het-zelver'. Installeren gaat af en toe stroef: apparaten 'hangen' pas in het netwerk na twee pogingen. De app mag wel wat gebruiksvriendelijker en beter worden vertaald. Uitbreiding kan met rookdetector (59 euro), kamerthermostaat (99 euro), radiatorthermostaat (69 euro), bewegingsdetector (69 euro) en intelligente schakelaar met vier programmeerbare knoppen (49 euro).

Beeld x
Beeld Bart Mijnster
Meer over