Talkpoeder helpt ademen bij longkanker

Injecteren van een simpel middel als talkpoeder kan bij longkankerpatiënten kortademigheid voorkomen, blijkt uit een studie van een groep internationale deskundigen in The Lancet van zaterdag....

Van onze verslaggever Broer Scholtens

Patiënten met tumoruitzaaiingen in de longvliezen houden vocht vast in de borstholte. Omdat de longen dan wat worden samengedrukt, wordt de ademhaling belemmert.

Door de ruimte tussen longvlies en borstkas te vullen met talkpoeder, is er geen ruimte meer voor vocht, stellen de specialisten waaronder longartsen van het het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.

Zij pasten de techniek succesvol toe op 558 longkankerpatiènten, verspreid over veertien ziekenhuizen in negen landen. Evenveel mannen als vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar.

Jaarlijks krijgen in Nederland meer dan twintigduizend mensen longkanker, borstkanker of lymfeklierkanker. Naar schatting vierduizend van hen vormt vocht achter de longen. En zijn volgens de Nijmeegse artsen geholpen met het inblazen van niet al te fijn talkpoeder (magnesiumsilicaat)

Zo’n vier gram talkpoeder levert langdurige verlichting. Talkpoeder werkt als een soort plakmiddel waardoor longvliezen en binnenkant van de borstkaswand verkleven.

Drainage, het wegzuigen van het vocht, helpt maar even. Binnen enkele weken hebben de longkankerpatiënten weer last van hinderlijke kortademigheid.

Meer over