Superfotoshopper

De nieuwe consumenten-versie van Adobe Photoshop is nog gebruiksvriendelijker. Met een paar simpele kliks sta je zo in Afrika en was Kees ineens wel op die reünie.

Peter van Ammelrooy
null Beeld Foto Zilla van den Born / REX
Beeld Foto Zilla van den Born / REX

Kent u die grap over die Amsterdamse grafisch ontwerpster die een reis ging maken naar Thailand, Cambodja en Laos? Inderdaad - die ging niet. Zilla van den Born vertelde familie en vrienden vorig jaar dat ze vijf weken door Azië ging trekken. Door haar ouders uitgezwaaid, nam ze in Amsterdam de trein, met een rugzak gevuld met handdoeken. Op het Amstel Station stapte ze weer uit en loog mailend, skypend, whatsappend en vooral photoshoppend haar reis bij elkaar.

'Sjezus zeg, Zilla', doopte het liegbeest haar afstudeerproject. Daarin stelt ze dat 'we leven in een beeldcultuur waarin gemedieerde informatie en realiteit met elkaar verweven zijn en er nog moeilijk een onderscheid te maken valt tussen werkelijkheid en representatie.'

Is dat nieuws?
Vanaf het eerste moment dat de mens niet meer louter uit zijn doppen keek, maar door de lens van de camera begon te blikken, hebben werkelijkheid en representatie afscheid van elkaar gekomen. Al was het maar vanwege de technische beperkingen - niet al het beeld past in de zoeker. Daar komen de technische mogelijkheden bovenop - zie de gepimpte beelden op Instagram.

Maar staat verbeteren altijd gelijk aan liegen?
Druk mij de beste camera van dit moment in handen en nog slaag ik er in om beroerde opnamen te maken. Te donker, te licht, te flets, te schreeuwend en - mijn vaste afwijking - met een schuine horizon. Mag ik de werkelijkheid dan met een corrigerend tikje weer rechttrekken?

Prijs den heer en geef Photoshop door.
Van de kleine broer van de grote beeldverfraaier, Photoshop Elements, is versie 13 verschenen. Net als bij edities 10, 11 en 12 maakt de nieuwe consumentenuitvoering geen grote sprongen. Maar uitgever Adobe voegt net weer genoeg nieuwe elementen en verbeteringen toe om twijfelaars over de streep te trekken.

Photoshop is net als zijn concurrerenten GIMP (gratis!), Paint.NET (gratis!), Serif Photoplus, Aperture (alleen voor de Mac), Paintshop Pro en Corel Aftershot Pro een uitgebreide beeldbewerker. Hun leercurve is steil. De programma's vragen geduld en veel geëxperimenteer. Word maar eens in een keer wijs uit beeldbewerkersbargoens als 'onscherp masker' en 'kloonstempel'.

null Beeld Foto Zilla van den Born / REX
Beeld Foto Zilla van den Born / REX
null Beeld Foto Zilla van den Born / REX
Beeld Foto Zilla van den Born / REX

Om gebruikers van ieder niveau te bedienen, levert Adobe daarom drie uitvoeringen van zijn fotoversierder in één pakket. Wie kiekjes zonder veel nadenken wil verbeteren, kiest de 'Snel'-stand. Wie aan individuele pixels wil wrikken gaat voor de 'Expert'-modus. Iedereen daar tussenin neemt de 'Met Instructies'-optie, waarbij de software je stap voor stap door een bewerking loodst. Dik dertig van die mini-cursussen bevat het programma, van het simpele kleurzweem verwijderen tot het buiten-de-grenzeneffect.

Toch loont het ook om je verdiepen in de unieke mogelijkheden die de Expert-stand biedt. Van zijn grotere broer leent deze Photoshop Elements de optie 'Vullen met inhoud behouden'. Dat is een cryptische aanduiding voor de mogelijkheden om mensen en objecten te overschrijven met een deel van het decor. Zo laat je badgasten in het zeewater oplossen en fietsen in bakstenen muren verdwijnen. 'Vullen' alleen al is de aanschafprijs waard.

Gezinsleden inmonteren
Ook nieuw is het Photomerge Compose-gereedschap, dat je elementen uit verscheidene foto's laat combineren tot een geslaagd beeld. Dat varieert van panorama's van aaneengeregen beelden tot het inmonteren van een ontbrekend gezinslid in een familieportret. De software past belichting en kleuren van het ingevoegde automatisch aan, zodat het 'bedrog' niet langer zichtbaar is.

Fotograferen is vooral een kwestie van de juiste uitsnede maken. Photoshop Elements suggereert nu bij elke opname vier uitsnede-opties om een saai beeld spannender te maken. Ook het handmatig objecten uitsnijden, voor bijvoorbeeld montages, gaat nu een stuk gemakkelijker, dankzij fijner gereedschap om de randen in kleine stappen in de juist richting te duwen.

Zuckerberg doet een duit in het zakje
Minder hemelschokkend zijn de opties om je Facebook-pagina te verfraaien met een mix van profiel- en omslagfoto en diapresentaties te maken die je met anderen kunt delen, via Mark Zuckerbergs gegevensslurper of daarbuiten.

Kent u die grap van die recensent die steeds nieuwe versies kocht van Photoshop Elements?
Die ging wél - weer voor de bijl.

In de wolken

Photoshop Elements (voor Windows en Mac) is altijd het goedkope alternatief geweest voor de volledige versie van Photoshop. Kleine broer kost nu 103 euro, voor de grote broer tikte de klant al snel 900 tot 1000 euro af. Tikte, want sinds mei vorig jaar is er wat veranderd. De grote Photoshop is alleen nog te huur, online, in de 'cloud' voor 24,59 euro per maand. Fotografen die dat te duur vinden, maar wel meer willen halen uit hun opnamen kunnen kiezen voor het Creative Cloud-fotografieprogramma. Dat bevat de volledige Photoshop plus Lightroom 5, een pakket dat helpt grote beeldcollecties op orde te houden, voor 12,29 euro per maand oftewel 146,71 per jaar.

Meer over