Studie: acupunctuur helpt tegen hoofdpijn

Acupunctuur helpt tegen hoofdpijnen bij onder andere migraineaanvallen, maar het maakt niet uit waar naalden worden gezet. Dat concludeert een groep Duitse onderzoekers.

De Duitse artsen hielden meer dan 33 studie tegen het licht waarbij meer dan 6300 hoofdpijnpatiënten waren betrokken. Hun conclusie is opmerkelijk omdat een acupuncturist er juist vanuit gaat dat de huid voor hoofdpijn op specifieke plaatsen met naalden moet worden aangeprikt en dat priklocaties dus erg belangrijk zijn.

De Duitse onderzoekers, die zich hebben gespecialiseerd in onderzoek naar de effectiviteit van alternatieve geneeskunde, hebben studies geanalyseerd waarbij acupunctuur minstens acht weken achtereen is gebruikt om hoofdpijn te reduceren. De onderzoekers onder supervisie van Klaus Linde, bekeken of acupunctuur een extra bijdrage kon leveren aan pijnstilling naast pijnstillers.

Zo¿n extra effect is er, stellen de onderzoekers, maar precies geplaatste naalden leverden evenveel extra pijnstilling op als nepgeplaatste naalden. Beide studies tonen aan dat acupunctuur het beste is te gebruiken door hoofdpijnpatiënten die geen of weinig medicijnen willen slikken, adviseert Linde.

Een Chinese jongen ondergaat een acupunctuur-behandeling. (AFP) Beeld AFP
Een Chinese jongen ondergaat een acupunctuur-behandeling. (AFP)Beeld AFP
Meer over