Stan Gielen nieuwe voorzitter wetenschapsfinancier NWO

Stan Gielen is per 1 januari 2017 de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft hem benoemd op voordracht van de adviescommissie. Dat heeft de NWO vrijdag laten weten. Gielen volgt Jos Engelen op als voorzitter.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Wetenschapsfinancier NWO in Den Haag verdeelt een budget van circa 700 miljoen euro per jaar aan overheidsgeld onder onderzoekers, na strenge kwaliteitsselecties. De organisatie ligt de laatste tijd onder vuur omdat het selectiesysteem veel tijd en inspanning vraagt, terwijl de kans op geld minimaal is.

Gielen (1952) was van 1980 tot 1988 verbonden aan de Universiteit Utrecht en ging daarna naar de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar werkt hij nu nog als hoogleraar biofysica en decaan van de faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.

Samenhangender

In een persbericht zegt de subsidieverlener dat het bestuur van de NWO op bestuurlijk en organisatorisch niveau overzichtelijker en samenhangender zal worden. 'Daardoor wordt ze beter toegerust om haar kerntaken, financiering en vernieuwing van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en het beheer van acht nationale onderzoeksinstituten, ook in de toekomst optimaal uit te voeren.'

De NWO bestaat momenteel uit negen gebieden. Per 1 januari 2017 zal dat worden teruggebracht tot vier domeinen. Ook wordt het aantal besturen binnen de NWO kleiner.

Bovendien komt er een nieuwe Raad van Bestuur, die zal bestaan uit de voorzitter, een lid voor bedrijfsvoering en financiën en vier wetenschappelijk leden die tevens voorzitter worden van de domeinbesturen.

'Er is geen ruimte meer voor de Isaac Newtons'

Wetenschappers zijn meer bezig met het binnenhalen van subsidies dan met onderzoek. Schaf subsidie-verlener NWO maar af, zegt chemiehoogleraar Tuinier. (+)

Meer over