Schokgolf van uitbarsting op zon nog niet op aarde

De schokgolf van de uitbarsting donderdag op onze zon, heeft de aarde nog steeds niet bereikt. Dat meldt de gespecialiseerde website spaceweatherlive. De kans om poollicht te zien is pas na die aankomst goed in te schatten.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Donderdag deed zich om 09.16 uur Nederlandse tijd een uitbarsting van de klasse M6,51 centraal op onze ster voor. Tengevolge daarvan zette een deel van de uitgestoten plasmawolk (CME in het jargon) koers naar onze planeet. De aankomst was volgens sommige modellen al mogelijk voor vandaag om 06.00 uur te verwachten.

Maar volgens spaceweatherlive.com daalde de snelheid van de van de Zon vertrokken plasmawolk zodanig dat de impact pas tegen 22.00 uur wordt verwacht (met een speling van zes uur). Gezien het schokfront trager is, zal ook de impact zwakker zijn.

Hoewel de echte kansen om het noorderlicht te zien pas na de impact duidelijk worden, oppert de website dat de kansen voorlopig 'vrij laag, maar ook niet onmogelijk' zijn. Bijkomende factor om het spektakel te kunnen waarnemen is helder weer. Wie wil kijken, zoekt ook een locatie met vrij uitzicht op het noorden, met zo weinig mogelijk lichthinder.

Meer over