Scarpetta treurt

Boeken van Patricia Cornwell kun je niet ongestraft ongelezen laten, ook al heb je tijdelijk tabak van die verregaand brave patholoog-anatoom Kay Scarpetta....

Ik sloeg nummer negen over, Point of Origin, en ontdekte bij het begin van het nieuwste, tiende Scarpetta-verhaal, Black Notice (Little, Brown and Company, import Penguin Nederland; ¿ 48,95) dat er wel heel veel veranderd was in Scarpetta's leven.

In Point of Origin blijkt haar echtvriend, FBI-psycholoog Benton Wesley, op gruwelijke wijze te zijn omgebracht door de psychotische Carrie Grethen. Die was in Body Farm (deel 5) dankzij Scarpetta in een inrichting beland. En Carrie was nota bene een ex van Scarpetta's nichtje Lucy.

Was dit al vergezocht, in Black Notice kan het nog veel onzinniger. Dat de achtergeblevenen van de leg zijn door Wesley's dood is begrijpelijk. Dat ze daardoor gekke dingen doen ook.

Maar Cornwell gaat zó ver dat haar lezers steen en been klagen op het internet. ('Iedereen is depressief in dit boek. En waarom gaat iedereen van wie Kay houdt, dood?')

Het is winter in Richmond, ijskoud takkeweer, Scarpetta treurt om Wesley en om de tot een dieptepunt gezonken relatie met Lucy, die bovendien vrijwel onbereikbaar is vanwege een levensgevaarlijke undercover-klus bij de politie in Miami.

Aan haar vaste bondgenoot, rechercheur Pete Marino, heeft Scarpetta ook niks. Hij heeft de ziekte in over een degradatie en zint op wraak op de nieuwe politiechef.

Die laatste, een kenau van een wijf, probeert macht over Scarpetta's afdeling te krijgen. Onder Scarpetta's leiding gaat daar van alles mis: iemand zit aan haar e-mail, er loopt een dief rond en misschien zelfs wel een saboteur. Let wel: dat is nog maar een déél van Scarpetta's problemen.

Zij stort zich op de identificatie van een al bijna uiteengevallen lijk, dat is ontdekt in een Belgisch containerschip (waarschuwing: de post mortem is plastischer dan ooit). Ze ontdekt vreemde haren, en diezelfde haren ook op een nieuwe dode, enkele dagen later. Ze doen haar denken aan. . . een weerwolf? Het spoor leidt Scarpetta en Marino naar Frankrijk, waar Interpol de zaak nog veel ingewikkelder maakt.

Hoe ongeloofwaardig de plot ook is, Cornwell ziet kans deze hoofd- en bijzaken werkelijk állemaal bij elkaar te laten komen in de ontknoping. Dat is knap. En het feit dat ze je dat alles toch weer gefascineerd laat lezen, is nog veel knapper.

Meer over