Saturnusraket met plutonium vertrekt woensdag

De Saturnusverkenner Cassini met aan boord 33 kilogram plutonium staat nog steeds aan de grond. Harde wind en computermalheur aan boord van de ruimtesonde hebben NASA maandag doen besluiten de lancering met behulp van een Titan-raket tot woensdag uit te stellen....

AP, Reuters

CAPE CANAVERAL

De reis van Cassini is omstreden. Als er iets mis gaat bij de lancering zou het zwaar giftige en kankerverwekkende plutonium in de dampkring terecht kunnen komen. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bestrijdt dit doemscenario. Het plutonium zit in een degelijke verpakking die zelfs een ontploffing van de raket moet kunnen overleven, stelt NASA.

Het uitstel kwam te laat voor de al dagen protesterende tegenstanders bij Cape Canaveral. Zij trokken zich voor de lancering terug. Om te benadrukken dat er geen vuiltje aan de lucht is, sleepten de betrokken NASA-technici en wetenschappers hun halve familie naar de lanceerbasis om de start van de Titan-raket bij te wonen.

Is Cassini eenmaal veilig vertrokken, dan volgt over een paar jaar een nieuwe confrontatie. Om Saturnus te bereiken, moet de planeetverkenner eerst snelheid maken. In de zomer van 1999 scheert hij daarom nog een keer op korte afstand langs de aarde.

Meer over