GADGETDESKSamsung SmartTag

Samsung probeert Apple de loef af te steken met een bluetoothsleutelhanger

In de Gadgetdesk bericht de wetenschapsredactie wekelijks over nieuwe apps en technische speeltjes. Deze week: de Samsung SmartTag.

Laurens Verhagen
De SmartTag van Samsung. Beeld Samsung
De SmartTag van Samsung.Beeld Samsung

Tegelijk met drie nieuwe telefoons in zijn duurste serie – de Galaxy S, we zitten nu bij de S21 – kwam Samsung met iets nieuws op de proppen, een SmartTag. Althans, nieuw voor Samsung, want andere fabrikanten zoals Tile hebben zoiets al langer. Wat Samsung goed zal doen: het steekt in ieder geval Apple de loef af, dat ook met zo’n slimme sleutelhanger schijnt te komen. Want dat is het, een slimme sleutelhanger.

Het best forse ding werkt op batterijen en bluetooth. Koppelen aan een Samsung-toestel is een fluitje van een cent. Daarmee is tegelijk ook het grote nadeel genoemd. De SmartTag werkt alleen met Samsung, niet met een iPhone en zelfs niet met een ander Android-toestel.

Vinden van spullen

De SmartTag werkt samen met SmartThings, een app die Samsung standaard op zijn toestellen levert. Dit is het alternatief van de Koreanen op de Woning-app van Apple of de Home-app van Google. Allemaal willen ze het startpunt zijn voor het bedienen van alle slimme apparaten in huis. Een van de functies van SmartTag heeft ook hiermee te maken. De sleutelhanger kan dienstdoen voor het bedienen van andere apparaten. Een slimme lamp bijvoorbeeld.

Het nut daarvan is beperkt, omdat die lampen ook met een app kunnen worden bediend of met de stem. Maar het kan. Nuttiger is de basisfunctie: het vinden van spullen. Of huisdieren. Wie de SmartTag aan sleutelbos, hond of tas bevestigt, zal deze minder snel kwijt zijn, is het idee. Bevindt de SmartTag zich dicht bij het mobiele toestel (in theorie maximaal 120 meter), dan kan deze een geluid afspelen. Andersom werkt trouwens ook, het mobieltje vinden via een druk op de SmartTag.

Buiten bluetoothbereik is het een ander verhaal, Samsung schakelt dan over op het Samsung Find-netwerk. Andere toestellen die hiervan gebruikmaken, kunnen het bluetoothsignaal van de sleutelhanger oppikken en weer doorgeven aan dit netwerk. De eigenaar van de SmartTag ziet zijn verloren gewaand item vervolgens op een kaart terug. Het idee is niet nieuw; Tile doet dit ook. Maar het is jammer dat alles alleen werkt met Samsung-toestellen.

De Galaxy S21 Ultra (links) en S21+. Beeld Samsung
De Galaxy S21 Ultra (links) en S21+.Beeld Samsung

Om terug te keren bij die nieuwe S21: de Ultra is een toptoestel dat over de gehele linie uitstekend presteert. Opvallend genoeg heeft Samsung bij de twee andere S21’s wat water bij de wijn gedaan in vergelijking met de voorganger S20. Plastic achterkantje bijvoorbeeld, en een scherm met een wat minder uitbundige resolutie. Het scheelt een pak geld.

SmartTag, 30 euro.

Meer over