Ruisverdrijvers: Even geen herrie aan je kop

Ruisonderdrukking in koptelefoons wordt steeds gewoner. En zo langzamerhand ook betaalbaarder. Door Bard van de Weijer

null Beeld
Beeld

Het is alsof iemand de schakelaar van het geluid omzet, een Tita Tovenaar voor audio: voor iedereen die voor het eerst een koptelefoon met ruisverdrijver ('noise canceling') inschakelt, lijkt het alsof je met je hoofd onder water verdwijnt en de wereld in een merkwaardig stille vissenkom verandert.

Ruisverdrijvers zijn prettig voor luchtreizigers die in stilte de oceaan willen oversteken, een suisvrije treinreis maken of gewoon even wat minder kantoorgezoem willen laten binnendringen. Hoewel koptelefoons er vooral zijn om muziek te beluisteren, is dit type ook goed voor de concentratie en worden ze geregeld ingezet voor een louterende stilte.

Wie de beste ruisverdrijver zoekt, kan hier stoppen met lezen en kiest de Bose Quiet Comfort 35; iets ouder, maar nog altijd onverslagen in de combinatie geluidskwaliteit/ antigeluidskwaliteit. Want dat laatste bestaat dus ook: hoe goed wordt bestaande ruis weggemaakt zonder er nieuwe voor in de plaats te creëren.

Vooral op dit laatste aspect presteert Bose het best, al is de hoofdtelefoon van Sony bijna net zo goed. Bij deze twee is het vooral de 'gewone' geluidskwaliteit die de doorslag geeft, en welke daar wint is vooral een kwestie van smaak.

De concurrentie heeft dus niet stilgezeten en het aanbod van ruisverdrijvers is inmiddels flink. We probeerden drie relatieve nieuwkomers, met elk hun eigen voor- en nadelen.

Teufel Mute

Teufel is het Duitse audiomerk dat veel biedt voor weinig. Mooie en behoorlijk goede vloerstaande luidsprekers voor een paar honderd euro per paar, geluidsstaven voor onder de televisie, apparaten om draadloos muziek te streamen en dus ook koptelefoons. De Mute is de eerste ruisverdrijver van het merk en wat meteen opvalt, is de prijs. De Mute kost 130 euro. Voor dat geld wordt hij gratis thuisgestuurd en kun je hem na acht weken ook weer retourneren, mocht hij niet bevallen.

Die kans is klein, want zowel de geluidskwaliteit als de ruisonderdrukking zijn behoorlijk. Op een enkele batterij houdt deze koptelefoon het veertig uur uit en als de batterij leeg is, blijft hij gewoon werken, al is er dan geen ruisonderdrukking meer. Die laatste werkt goed, al wordt er wel wat zacht bijgeluid geproduceerd, zoals bij veel van dit soort koptelefoons. De geluidskwaliteit is prima en de grote schelpen zitten comfortabel. Het sterkste punt is zijn prijs: voor hetzelfde geld als voor een vergelijkbare gewone koptelefoon heb je nu ook ruisonderdrukking.

Teufel Meute Beeld
Teufel MeuteBeeld

Teufel Meute

Prijs: 130 euro *
Ruisonderdrukking: ***
Geluidskwaliteit: ***
Draagcomfort: ***
Gebruiksgemak: **
Prijskwaliteit: *****
* (Teufel hanteert flexibele prijzen, soms kost de Mute ook 170 euro)

Sony MDR-1000X

Een lobbes met goede communicatieve vaardigheden: deze forse Sony koptelefoon vertelt de gebruiker (in het Engels) waar-ie mee bezig is. Een vriendelijke dame zegt na een druk op een van de drie knoppen in welke ruisonderdrukkingsmodus ze staat. Daarvan zijn er meerdere. Zo is er een die niet alles wegfiltert, maar ook wat omgevingsgeluid doorlaat, waardoor toeterende auto's hoorbaar blijven. Minder onveilig in het verkeer. Verder is er een instelling die de frequentie van stemgeluid doorlaat, zodat je verstaat wat collega's op kantoor tegen je zeggen.

Sony MDR-1000x Beeld
Sony MDR-1000xBeeld

Ook de omroeper op het station dringt door, evenals de captain op de plecht van zijn Boeing. De stemmen uit de andere wereld klinken weliswaar een beetje blikkerig, maar deze modus voorkomt dat anderen zich genegeerd voelen of dat je belangrijke informatie mist. De geluidskwaliteit van de Sony is goed, al had het hoog en laag een tandje minder gemogen. De ruisonderdrukking behoort tot de bes te: de Sony creëert een aangename stilte met nauwelijks bijgeluiden. Het voordeel van deze koptelefoon is dat vooral klassieke muziek op laag volume afgespeeld kan worden zonder auditieve ergernissen van buiten. Door te tappen, schuiven en wrijven op de zijkant van de schelp kan de muziek worden gestopt, het volume aangepast of een volgend of vorig nummer afgespeeld. Koppeling gaat via Bluetooth of kabeltje. De accu houdt het twintig uur vol en kan via usb worden bijgevuld.

Sony MDR-1000x

Prijs: €399
Ruisonderdrukking: *****
Geluidskwaliteit: ****
Draagcomfort: ***
Gebruiksgemak: ***
Prijskwaliteit: ***

Libratone Q Adapt

Draagbarespeakermaker Libratone heeft sinds kort een koptelefoon op de markt die ook ruis verdrijft. In tegenstelling tot veel andere koptelefoons vallen de schelpen niet over het oor, maar zitten ze erop. Dat heeft als voordeel dat het apparaat compact is, maar voor de geluidsonderdrukking is deze oplossing minder goed omdat omgevingsgeluid makkelijker doordringt en het compensatiealgoritme harder moet werken om de boel stil te krijgen. De Q Adapt doet dat niettemin behoorlijk goed. De mate van onderdrukking kan worden ingesteld met een knop. Standje maximaal werkt het best, al ontstaat dan wel duidelijk hoorbare bijruis. De geluidskwaliteit is behoorlijk.

Libratone Q Adapt Beeld
Libratone Q AdaptBeeld

Draagbarespeakermaker Libratone heeft sinds kort een koptelefoon op de markt die ook ruis verdrijft. In tegenstelling tot veel andere koptelefoons vallen de schelpen niet over het oor, maar zitten ze erop. Dat heeft als voordeel dat het apparaat compact is, maar voor de geluidsonderdrukking is deze oplossing minder goed omdat omgevingsgeluid makkelijker doordringt en het compensatiealgoritme harder moet werken om de boel stil te krijgen. De Q Adapt doet dat niettemin behoorlijk goed. De mate van onderdrukking kan worden ingesteld met een knop. Standje maximaal werkt het best, al ontstaat dan wel duidelijk hoorbare bijruis. De geluidskwaliteit is behoorlijk. Mooi is de bewegingssensor, die de muziek automatisch stil zet als de koptelefoon wordt afgenomen. De schelpen kunnen worden gebruikt om het volume aan te passen en om nummers door te spoelen. Het voordeel van de Q Adapt is de geringe omvang, waardoor hij gemakkelijk mee te nemen is, in combinatie met een goede geluidskwaliteit en redelijk goede ruisonderdrukking. Qua prijs zit hij in het middensegment.

Libratone Q Adapt

Prijs: 249 euro
Ruisonderdrukking: **
Geluidskwaliteit: ***
Draagcomfort: ***
Gebruiksgemak: ****
Prijskwaliteit: ***

Meer over