Ruimtesonde Stardust scheert langs komeet

AMERSFOORT - Om 05.38 uur Nederlandse tijd vanmorgen vloog de Amerikaanse ruimtesonde Stardust op een afstand van slechts 181 kilometer langs de kern van komeet Tempel 1.

De kern van komeet Tempel 1, zoals gefotografeerd door ruimtesonde Stardust. Foto: NASA Beeld
De kern van komeet Tempel 1, zoals gefotografeerd door ruimtesonde Stardust. Foto: NASA

Vluchtleiders ontvingen de bevestiging van de zogeheten 'flyby' even voor 06.00 uur; de komeet bevindt zich zo ver van de aarde dat radiosignalen 18 minuten en 41 seconden nodig hebben om de afstand te overbruggen.

Tijdens de dichtste nadering maakte Stardust 72 gedetailleerde foto's van de komeetkern. Vanavond geeft NASA een persconferentie om de eerste wetenschappelijke resultaten te presenteren.

IJs

Komeet Tempel 1 - een klomp ijs van ca. 6 kilometer groot - werd vijfenhalf jaar geleden ook al van nabij bestudeerd, door de ruimtesonde Deep Impact.

Die schoot een zwaar projectiel op de komeetkern af om de inwendige opbouw te bestuderen. De hoop is dat Stardust nu foto's van de inslagkrater heeft gemaakt.

Veranderingen

Volgens wetenschappelijk projectleider Joe Veverka is het vooral ook van belang dat een komeet nu twee keer is bekeken, met een tussentijd van enkele jaren. 'Kometen veranderen voortdurend, door de inwerking van de zonnewarmte,' aldus Veverka. 'Voor het eerst krijgen we nu inzicht in die veranderingsprocessen: waar, wanneer en hoe snel ze plaatsvinden.'

De kern van komeet Tempel 1, zoals gefotografeerd door ruimtesonde Stardust. Foto: NASA Beeld
De kern van komeet Tempel 1, zoals gefotografeerd door ruimtesonde Stardust. Foto: NASA
De eerste foto van de kern van komeet Tempel 1, vanochtend vroeg (Nederlandse tijd) gemaakt door de ruimtesonde Stardust. Foto: NASA Beeld
De eerste foto van de kern van komeet Tempel 1, vanochtend vroeg (Nederlandse tijd) gemaakt door de ruimtesonde Stardust. Foto: NASA
Komeet Tempel 1, zoals eerder gezien door ruimtesonde Stardust. Screenshot van astroblogs.nl. Beeld
Komeet Tempel 1, zoals eerder gezien door ruimtesonde Stardust. Screenshot van astroblogs.nl.
Meer over