Roche koopt zich tot grootste maker maker diagnostica

Het Zwitserse farmacieconcern Roche is in één klap 's werelds grootste maker van diagnostische producten geworden. Maandag meldde het bedrijf dat het 11 miljard dollar (bijna 21 miljard gulden) neertelt voor het Duitse bedrijf Boehringer Mannheim en het Amerikaanse DePuy....

Van onze economische redactie

AMSTERDAM

Roche krijgt de twee bedrijven in handen door de overname van de op Bermuda gevestigde houdstermaatschappij Corange. Deze heeft alle aandelen van Boehringer en een belang van 84 procent in DePuy.

Boehringer Mannheim had vorig jaar een omzet van ongeveer zes miljard gulden. Zo'n tweederde daarvan bestaat uit diagnostica, de rest uit geneesmiddelen. Boehringer heeft 18 duizend werknemers. Het bedrijf is niet beursgenoteerd en heeft daarom geen winstcijfers bekend gemaakt.

DePuy is een van de belangrijkste fabrikanten van orthopedische producten. Het bedrijf heeft 2900 werknemers en een omzet van omgerekend 1,15 miljard gulden.

De omzet van Roche gaat door de twee acquisities omhoog van ongeveer zestien miljard Zwitserse frank naar ruim 21 miljard frank (28,4 miljard gulden). Het aantal werknemers stijgt van 50 duizend tot 71 duizend. Roche is na Koninklijke Shell Groep qua beurswaarde de grootste onderneming in Europa.

De onderneming heeft de overnamesom niet uitgesplitst over de twee bedrijven maar op basis van de beurskoers van DePuy kan worden berekend dat dit deel van de acquisitie zo'n 1,95 miljard dollar (3,7 miljard gulden) moet hebben bedragen. Als die berekening juist is dan heeft Roche voor Boehringer Mannheim 9 miljard dollar (17,1 miljard gulden), bijna drie keer de omzet, betaald.

Met de overname - een van de grootste in de Europese geschiedenis - doet Roche eindelijk mee aan de concentratietrend die al een aantal jaren woedt in de farmaceutische sector. Omdat de kosten van onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen stijgen en overheden bezuinigen op hun medische uitgaven zoeken bedrijven elkaar op.

Sinds de mega-fusie tussen de Zwitserse bedrijven Ciba-Geigy en Sandoz vorig jaar, zaten beleggingsanalisten al te wachten dat Roche ook een stap in deze richting zou doen. Maar de overname van Boehringer en DePuy is verrassend. De analisten hadden verwacht dat Roche zou gaan samenwerken met bedrijven als het Britse Zeneca of het Zweedse Astra.

'Dit is een onverwachte keuze, maar het is een goede omdat Roche wereldleider wordt op dit gebied en daar draait het allemaal om', aldus een analist. Volgens Roche zal de acquisitie 'spoedig' bijdragen aan de winst. Dit jaar zal er echter nog een negatief effect van de overname uitgaan.

Op de Zwitserse effectenbeurs werd aanvankelijk positief gereageerd op de overname. De koers van de toonaangevende certificaten van het bedrijf stegen eerst 4,2 procent naar een record op 13.745 frank om na de waarschuwing over de negatieve invloed op de resultaten dit jaar 185 frank lager te sluiten op 13.005.

Het Amerikaanse DePuy, dat stelt de oudste producent van orthopedische producten te zijn, mag van de nieuwe moederonderneming onafhankelijk blijven opereren.

Maar de diagnostische activiteiten van Boehringer zullen worden gereorganiseerd en met die van Roche worden samengevoegd. Hoeveel banen daarbij op de tocht komen te staan, weet Roch nog niet. Samen zullen de diagnostische divisies - die door het leven zullen gaan onder de naam Roche Boehringer Mannheim - 13.500 werknemers hebben en een jaarlijkse omzet van ongeveer 4,66 miljard gulden.

Begin februari kocht Roche al de Amerikaanse producent van aroma's, Tastemaker. Dat bedrijf heeft een jaaromzet van 320 miljoen dollar (610 miljoen gulden) en 1280 werknemers.

Meer over