Update

Robotwagen Curiosity geland op Mars, eerste beelden zijn binnen

De Amerikaanse robotwagen Curiosity is zojuist veilig geland op Mars. Een speciaal mechanisme zette het voertuig rond 07.30 uur (Nederlandse tijd) in een krater bij de evenaar van de planeet. Het karretje was in november gelanceerd.

Blijdschap bij Nasa na de landing van Curiosity. Beeld USstream
Blijdschap bij Nasa na de landing van Curiosity.Beeld USstream

Nasa heeft inmiddels de eerste beelden van het Marsoppervlak ontvangen van de net gelandde Curiosity. 'Ik kan het niet geloven. Dit is ongelooflijk', zei Allen Chen van Nasa. Bekijk hier alle nieuwe beelden.

De Amerikaanse president Barack Obama noemde de landing op Mars een 'ongeëvenaarde technologische prestatie', meldt persbureau AFP.

Wetenschapper ziet 'haar' Curiosity landen
'Ik had het volste vertrouwen dat Curiosity goed zou landen. Maar tóch het was wel even spannend.' Geowetenschapper Inge Loes ten Kate was in Noordwijk om samen met andere wetenschappers en geïnteresseerden de landing van de verkenner op Mars te volgen.

Ten Kate is sinds 2006 betrokken bij de Amerikaanse missie Mars Science Laboratory. 'Ik heb jaren meegewerkt aan deze verkenning, het is ontzettend fijn dat de landing goed is gegaan.'

Opvolger Opportunity al maanden onderweg
Vele jaren is er aan gewerkt, ruim acht maanden is hij onderweg geweest, en vanochtend landde hij op Mars: de Amerikaanse robotwagen Curiosity. Belangrijkste doel voor de komende twee jaar: onderzoeken of de omstandigheden op Mars in het geologische verleden geschikt zijn geweest voor leven.

Curiosity ('nieuwsgierigheid') is de grootste, zwaarste en duurste Marsauto ooit. Hij heeft een prijskaartje van 2,3 miljard dollar (1,9 miljard euro). Hij landt in de 150 kilometer grote krater Gale, iets ten zuiden van de Marsevenaar. Midden in die krater ligt de 5 kilometer hoge Mount Sharp, die uit sedimentlagen met uiteenlopende ouderdom bestaat. Door de berg op te rijden, maakt Curiosity in feite een reis door de geologische geschiedenis van de rode planeet.

De kleinere Marswagen Opportunity, die achtenhalf jaar geleden landde, is ook nog steeds actief. Opportunity ontdekte bewijzen dat er lang geleden stromend water aan het Marsoppervlak voorkwam. Curiosity gaat op zoek naar mogelijke sporen van biologische activiteit.

Wetenschapsredacteur van de Volkskrant Govert Schilling geeft vanaf 07.00 uur updates via Twitter over de landing. Ook te volgen via @MarsCuriosity en USstream.

Een van de eerste beelden van Mars, gemaakt door Curiosity. Beeld Nasa
Een van de eerste beelden van Mars, gemaakt door Curiosity.Beeld Nasa
Impressie van de onderzoeksrobotwagen Curiosity aan het werk op Mars. Beeld afp
Impressie van de onderzoeksrobotwagen Curiosity aan het werk op Mars.Beeld afp
Meer over