nieuwsruimtevaart

Robot Fjodor nu wel gekoppeld aan ruimtestation ISS

De koppeling van de onbemande Russische Sojoez-raket met het internationale ruimtestation ISS is dinsdagochtend gelukt. Dat bevestigde de commentator van NASA TV. Afgelopen zaterdag mislukte een eerdere poging om de raket die een mensachtige robot vervoert te koppelen.

De Sojoez-raket nadert het ruimtestation ISS. Beeld NASA
De Sojoez-raket nadert het ruimtestation ISS.Beeld NASA

De raket werd donderdag gelanceerd vanaf de lanceerbasis in Bajkonoer. Bij vertrek zei de robot Fjodor – in het Russisch heet hij Fedor – ‘Pojechali!’ (‘Daar gaan we!’), dezelfde woorden die de Rus Joeri Gagarin sprak toen hij op 12 april 1961 in een baan om de aarde werd gebracht en zo de eerste mens in de ruimte werd. De raket wordt 7 september weer op aarde terugverwacht.

De belangrijkste taak van de robot is het leren imiteren van menselijke bewegingen. In het ISS moet de robot tien dagen lang testen wat hij kan bij lage zwaartekracht, zodat hij mogelijk op termijn de astronauten kan helpen.

null Beeld

Zit er een limiet aan het aantal mensen dat je kunt kennen? Wat bewijst de uitslag van een schriftelijke test eigenlijk? In onze Grote Vragen Podcast beantwoorden we ‘vragen waar je nooit over na hebt gedacht maar plotseling dolgraag een antwoord op wilt hebben’.

Meer over