Reclame Code Commissie: spotje vitaminemerk Swisse is onjuist en misleidend

De Reclame Code Commissie heeft een televisiespotje van het vitaminemerk Swisse beoordeeld als onjuist, misleidend en oneerlijk. De commissie deed zijn uitspraak na een klacht die vorig jaar december was ingediend door journalist en Volkskrant-columnist Teun van de Keuken. Van de Keuken stelde dat Swisse in de tv-reclame 'onzin verkoopt die gevaarlijk kan zijn'.

Peter van Ammelrooy
Swisse. Beeld
Swisse.Beeld

Swisse is een Australische fabrikant van vitaminepreparaten en onderdeel van de Amerikaanse multinational Procter & Gamble, die in Nederland tal van verzorgings- en levensmiddelen verkoopt. In het reclamespotje stelt Swisse dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines 'eigenlijk het minimum is'. Een stem buiten beeld werpt de vraag of iedereen die aanbevolen hoeveelheid wel haalt. In beeld haalt een vrouw vragend haar schouders op.

Van de Keuken haalt in zijn klacht de Amsterdamse hoogleraar Jaap Seidell en een deskundige van het Voedingscentrum aan. Zij noemen de bewering dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, kortweg ADH, een minimum is onjuist. Ook de Gezondheidsraad wijst die stelling af: het gaat om het niveau van inname die voor meer dan 97 procent van de bevolking toereikend is. Zelfs wie de ADH niet haalt, kan nog steeds aan zijn minimumbehoefte aan vitaminen voldoen.

Misleidend

De claim van Swisse dat ADH eigenlijk het minimum is noemt de commissie daarom 'te absoluut' en 'daardoor niet juist'. Dat de spot mogelijk aanzet tot de aanschaf van overbodige vitaminepreparaten noemt de commissie 'misleidend' en 'daardoor oneerlijk'.

De Reclame Code Commissie kan geen sancties opleggen. Swisse krijgt slechts de aanbeveling om 'voortaan niet meer op dergelijke wijze reclame te maken'.

Ik heb een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen vitaminebedrijf Swisse, omdat het in een reclame onzin verkoopt die gevaarlijk kan zijn. In die reclame zegt de voice-over: 'Wist je dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamines eigenlijk het minimum is, en kom je daar wel altijd aan?' Heel vreemd. Sinds wanneer is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) een minimum?

Half Nederland slikt vitaminepillen of andere voedingssupplementen. Van het Voedingscentrum hoeft het meestal niet en de wetenschap biedt weinig houvast - al is wel zeker dat het veelgehoorde 'baat het niet, schaadt het niet' niet altijd opgaat.

Meer over