Rechter stopt bouw megatelescoop op heilige berg Hawaii

De vergunning voor de Thirty Meter Telescope (TMT), bovenop de berg Mauna Kea, is onterecht verleend. Dit oordeelt een Hawaïaanse rechtbank, aldus Nature News. Met de TMT willen astronomen zoeken naar leven op planeten bij andere sterren en onderzoek doen naar vroege sterren en sterrenstelsels.

Mauna Kea vanuit de ruimte gezien Beeld afp
Mauna Kea vanuit de ruimte gezienBeeld afp

Voor Hawaïanen geldt Mauna Kea echter als een heilige berg. De bouw van de telescoop - een samenwerking tussen de VS, China, India en Canada - zou de berg 'ontheiligen'.

De rechter stelt dat tegenstanders bij de vergunningsprocedure geen gelegenheid hebben gehad om bezwaar te uiten. De bouw van de telescoop had al in april moeten beginnen, maar werd platgelegd door demonstranten die aanvoerroutes blokkeerden en juridische procedures aanspanden.

Een van de demonstranten is de gespierde Hollywood-acteur Jason Momoa, bekend als nomadenkoning Khal Drogo in de fantasyserie Game of Thrones. Hij poseerde voor de camera met ontbloot bovenlichaam met op zijn borst geschreven: We Are Mauna Kea.

Mauna Kea ('witte berg') is de heiligste berg in de Hawaiiaanse mythologie. Hier vond de schepping van de wereld plaats, toen de hemelgod Wakea de aardegodin Papa ontmoette. Maar Mauna Kea is ook een van de beste plaatsen ter wereld voor astronomisch onderzoek. Sinds eind jaren zestig zijn hier 13 verschillende telescopen verrezen, waaronder de twee kolossale Keck-telescopen, met een spiegelmiddellijn van tien meter. Twee jaar geleden werd officieel toestemming verleend voor de bouw van de nog veel grotere Thirty Meter Telescope (TMT), een project van de Verenigde Staten, China, Japan, India en Canada.

Mauna Kea

Protest tegen de 'ontheiliging' van Mauna Kea is er altijd wel geweest, maar nooit zo grootschalig als de afgelopen tijd.

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over